Дни след като "Възраждане" внесe в парламента законопроект, според който всеки, получаващ над 1000 долара годишно от чужбина, трябва да се регистрира като "чуждестранен агент", интернет потребители забелязаха, че самият Костадинов и партията му попадат под действието на своите предложения.

"Законът за регистрация на чуждестранните агенти", който мнозинството от партии в парламента отказаха да подкрепят, засяга всички физически и юридически лица, развиващи дейност в България, които получават финансиране от чужди правителства, държавни предприятия, физически лица и дори търговски дружества.

Отказ от регистрация води до солена глоба, а след регистрация всеки "чуждестранен агент" е нужно да поставя етикет с тези думи до логото на организацията си.

Партия "Възраждане" обаче е особено активна в социалните мрежи, една от причините за последния й изборен успех. И особено - във Facebook и YouTube, където Костадинов и компания качват редовно всякакви видеа, имат 99 хиляди последователи в платформата на Зукърбърг и 24,7 хиляди в тази на Google.

Много от тях са от телевизионни участия на лица на партията, но някои са и собствена продукция - обичайно с телефон пред стаичката или от офиса на един или друг "възрожденец".

И докато Facebook страницата на партията не показва реклами, тази в YouTubе показва - в някои видеа. Разбира се, Костадинов и сие не могат да взимат пари от реклама с интервю в Нова, бТВ или най-често "Евроком", нито пък от множеството клипчета на изказвания от парламентарната трибуна. Но всеки клип със "собствена продукция" - в които лидерът или друг партиец говорят няколко минути в камерата - имат реклама.

В добавка дали даден канал е монетизиран лесно може да се провери в изходния код на страницата на канала, който в този на "Възраждане" сочи "is_monetization_enabled","value":"true" (включена ли е монетизацията, стойност:вярна").

Дори при най-скромните апроксимации (по около 3 долара на 1000 гледания), това означава, че "Възраждане" изкарва над 1000 долара годишно - от американския техногигант Alphabet, майчината компания на Google и собственик на YouTube.

А лица, изкарващи над 1000 лева годишно от чуждестранни търговски дружества, каквото Alphabet е, по проектозакона на "Възраждане" са именно "чуждестранни агенти".

В добавка, проектът предвижда и такива лица да не могат да се занимават с политическа дейност, да лобират или да участват в предизборни кампании.

А ако от "Възраждане" изкажат тезата, че техните печалби от YouTube са плод на търговска дейност, тя трябва да е налице в годишния им отчет в Сметната палата - но за 2021 г. те са заявили, че не са извършвали стопанска дейност.

Както стана ясно в началото на годината, една трета от народните представители на Костадинов в миналия парламент са ваксинирани, въпреки острите им позиции срещу ваксините. И макар сега отново да са най-шумните опоненти на влизането ни в еврозоната, също толкова от депутатите им държат спестявания в евро.