Премиерът на Албания Еди Рама предупреди, че на България ще се наложи да свикне с острите му думи, ако откаже да вдигне ветото. В серия от публикации в Туитър той се подигра на осъдителната реакция на българското министерство на външните работи, провокирана от изказванията му преди срещата ЕС-Западни Балкани вчера.

"О! Българското министерство на външните работи има проблем с начина, по който говоря! Има защо. Аз също имам проблем с начина, по който България иска да реши двустранни проблеми като използва процеса на разширяване като средство да държи за заложници две страни от НАТО! Спокойно, приятели: вдигнете ВЕТОТО или свикнете с мен!", написа Рама в социалната мрежа.

След това албанският министър-председател даде за пример отличните отношения, които е поддържал с бившия премиер на България Бойко Борисов.

"И между другото, нека ви припомня скъпи приятели от България, отне един кратък телефонен разговор с Бойко Борисов да разрешим приятелски и по честен начин казуса с българското малцинство в Албания! Истинските приятели не се нараняват, те си говорят честно един с друг и изпълняват обещанията си".

Малко по-късно Рама посочи, че е провел разговор с лидера на ГЕРБ и похвали партията му, че "спаси лицето на България и ЕС".

"Току-що готових по телефона с Бойко Борисов. Не мога да намеря думи да му благодаря достатъчно за това, че ми се обади, но му благодарих за решаващата роля при вдигането на ветото в парламента! Истински приятел, истински лидер. Неговата партия ГЕРБ и други спасиха лицето на България и ЕС! Сега ЕС трябва да действа бързо!"

Вчера при пристигането си в Брюксел Рама определи българските възражения срещу започването на присъединителни преговори между ЕС и Република Северна Македония като "позор" и обвини София, че държи две страни-членки на НАТО за заложници.

Причина за гнева на Рама е обстоятелството, че присъединителният процес на Албания е обвързан с този на РСМ.

В реакцията си българското външно министерство призова Рама "да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна кандидат за членство в ЕС", и припомни, че България винаги е отстоявала европейската перспектива на Албания.