Защитникът на "Барселона" Жерар Пике, който изигра последния мач за родния си клуб в събота вечер при победата над "Алмерия" с 2:0, заяви, че се е почувствал освободен при смяната си в края на срещата. Пике получи изпращане с бурни овации от станалите на крака зрители и насълзен напусна терена.

След края бе изпратен с вдигане във въздуха от своите съотборници. Феновете пък заскандираха "президент, президент".

35-годишният Пике обяви по-рано през седмицата, че прекратява кариерата си преди да настъпи паузата в испанския шампионат заради Мондиал 2022.

„Сякаш свалих огромна тежест от раменете си, когато излязох от терена, каза Жерар Пике пред DAZN. - Последните няколко месеца бяха наистина тежки и днес се почувствах освободен. Натрупах опит за цял живот и завинаги ще остане в мен. Щастлив съм, че дадох всичко от себе си за този клуб. Имаше и добри и лоши дни, но съм горд с преживяното. Мисля, че оставям добре свършена работа.“

Той започна мача като титуляр и с капитанската лента. От началото на сезона защитникът търпи критики за слабата си форма, а според информациите, старши треньорът Шави Ернандес е разговарял с него, за да го убеди да се откаже или да напусне тима в края на сезона.

Той понасяше критики още от началото на пандемията, когато лъснаха финансовите проблеми на "Барселона". Обвиняван бе, че искал да намали огромната си заплата, твърди се, че вече не е в добри отношения с Лео Меси, че мисли само за бизнеса си, не и за футбол... Междувременно се раздели със съпругата си Шакира.

Отказването му спестява много пари на клуба, така "блаугранас" ще могат да привлекат нови футболисти - и заради правилото на "Ла Лига" за таван на заплатите.

„Пике беше изключителен днес и още веднъж показа, че всичко се отплаща. Казах му, че той е легенда на "Барселона" и ние сме много благодарни за годините му в клуба", коментира Шави.

„Имам хиляди неща, сред които да избирам. Трябва да се организирам. Това е моят дом. Роден съм тук и ще остана. Но сега е време да се насладя на семейството и ще отида на кратка ваканция“, така Пике отговори на въпрос какво смята да прави и обмисля ли скоро да се кандидатира за президент на клуба, както се говори.