Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред журналисти в Пловдив, че е оптимист за съставяне на правителство, предаде БТА.

Оптимист съм, все пак има и системни партии, има и политици, които мислят, на този етап и президентът Радев виждам, че е ангажиран да се направи правителство, защото иначе цялата тежест ще падне върху него през зимата в кризата, заяви той.

Трябва търпеливо без никакви емоции, без его, да видим къде и при кой мандат може това да се случи, каза Борисов. Според него е глупаво да се казва, че ГЕРБ могат да дадат подкрепа, без да влязат в правителство.

"Ами ние, ако ги подкрепим, на другия ден можем да ги свалим. Имате ли нужда от това - не. Асен Василев няма да гласува за F-16 и ние ще оттеглим подкрепата за правителство и те ще паднат. Ние не сме Слави Трифонов и като се хващаме за нещо, се хващаме стабилно", каза лидерът на ГЕРБ.

Затова той настоя за консултативен съвет при президента, при който да се чуе коя партия би подкрепила в даден мандат другите, за да станат 121 гласа.

Помолен да коментира заявката на "Продължаваме промяната", че няма да подкрепя първия мандат, Борисов каза, че ГЕРБ пък няма да застане зад втория. Значи стават две безсмислени упражнения, обобщи той.

На въпрос какво очаква от срещата с ПП във вторник, Борисов отговори, че очаква най-малкото ПП да кажат как си представят точка 13 от техните приоритети - 3 процента дефицит. Той посочи, че сега дефицитът е 6 на сто. Тоест, трябва да режат, а не да дават, допълни Борисов.

ГЕРБ ще има нов кандидат за кмет на Пловдив на местните избори догодина

Запитан за предстоящите местни избори през 2023 г., Борисов отговори така:

"Аз мисля, че ще имаме нов кандидат за кмет. Зико (Здравко Димитров) направи много добри неща, но в края на краищата умората и износването при политиците е факт. Кмет ще намерим, знаем на кой колко може да се разчита".

Той посочи, че това решение вече е обсъдено с Димитров.

„Аз съм говорил с него, той направи няколко операции. Знае си, че направи много и толкоз. Много добър човек е, работи много и направи много, но трябва темпото да се увеличава, а не да намалява. Пловдив е много жив град. Трябва му околовръстно, много неща, трябва да се живее с тази мисъл. Редиците на ГЕРБ в Пловдив са много стегнати, това, че са различни хора, не трябва да ни притеснява“, изтъкна Бойко Борисов.

За стадион "Христо Ботев"

Той посети града, за да се запознае на място със строителството на стадион "Христо Ботев". Арената бе започната по преве на последното засега правителсто на ГЕРБ. И вече погълна над 50 милиона лева, като се планираше цената да е двойно по-ниска.

Феновете на "Ботев" постоянно за забавянето на строежа, показват снимки, на които се виждат притеснителни дейности, а фирмата, която изгражда Колежа, иска още и още пари. Преди дни Общината одобри тегленето на кредит за стадионите на "Ботев" и "Локомотив".

По време на срещата Борисов повика при себе си районния кмет на „Тракия“ Костадин Димитров с думите, че иска да е ангажиран. На въпрос дали Димитров ще бъде новата номинация на ГЕРБ за кмет на Пловдив, Борисов отговори: „Коцето ми харесва много, най-вече на жителите на Тракия“.

На място Бойко Борисов се срещна с представители на фенклуба на "Ботев", на строителната фирма и Община Пловдив. Според бившия премиер необходимо било всеки ден да има всеки строителен надзор.

Относно казуса за пробива под бул. "Цар Борис Трети Обединител" до Водната палата, лидерът на ГЕРБ каза, че е помолил Общината да спре проекта, докато няма пълно съгласие по него.

"Аз ако бях, щях да повдигна моста с другите две платна отдолу", каза още той.