1300 сателитни комуникационни терминала Starlink в Украйна са били изключени поради проблеми с финансирането, съобщи CNN, цитирана от руското издание на “Радио Свободна Европа”.

Това е станало още на 24 октомври и засяга устройствата, които Украйна придоби през март от британска компания и използва в бойни действия. Според CNN украинските военни са плащали по 2500 долара на месец за всеки от 1300-те терминала Starlink. До септември общите разходи нараснали до 20 милиона долара и военните вече не са били в състояние да плащат за експлоатацията им.

Според CNN в началото на октомври украинското Министерство на отбраната поиска от британските военни да плащат месечна сметка от $3,25 млн.

„Ние поддържаме редица терминали, които са от пряко тактическо значение за украинската армия при отблъскването на руско нахлуване“, каза британски служител пред телевизионния канал.

През септември SpaceX изпрати писмо до Министерството на отбраната на САЩ, заявявайки, че вече не може да плаща за изпращане на сателитни терминали Starlink в Украйна и поиска от Пентагона да поеме финансирането. На 15 октомври Илон Мъск обяви, че SpaceX ще продължи да плаща за сателитните комуникации на Starlink за Украйна, въпреки финансовите загуби на компанията.

Източник на CNN в Пентагона отбеляза, че въпреки изявлението Мъск за готовността му да предостави на Украйна безплатно услугите на Starlink, преговорите кой да вади парите продължават.

„Всички в нашата сграда знаят, че ще им платим“, каза високопоставен служител на Пентагона пред CNN.

Starlink се използва активно от украинските военни за комуникация помежду си, получаване на разузнавателна информация и управление на дронове. Не е известно точно колко терминала използва украинската армия, но деактивираните 1300 терминала съставляват значителна част, отбелязва CNN.