Изпълнителният директор на "Тесла" и "Спейс еск" Илон Мъск обяви, че другата му иновативна компания - "Старлинк" няма да блокира достъпа до руските медийни канали. 

Милиардерът заяви, че такова искане вече е било изпратено към него от "някои правителста", като уточнява изрично, че не става дума за украинското.

"Ние няма да направим такова нещо, освен ако не се окажем под дулото на оръжието", написа Мъск и допълни, че "по отношение на свободата на словото аз съм абсолютист". 

Той има предвид, че спада към онази част от обществото, която смята, че свободата на словото не може да бъде регулирана по какъвто и да било повод, тоест - тя е абсолютна и гарантирана. 

"Старлинк" е разработка, която изпрати стотици спътници в орбита, които взаимодействайки си, позволяват пълно интернет покриване на земното кълбо и то безплатно за потребителите. 

Именно такава безплатна услуга вече работи в Украйна от няколко дни, след като Мъкс бе помолен от вицепремиера в Киев Михаил Федоров в Туитър. Отговорът бе незабавното активиране на услугата. 

Другата новина от Илон Мъск обаче е доста изненадваща. Той написа в своя профил в социалната мрежа, че "трябва незабавно да увеличим добива на нефт и газ". 

"Извънредните времена изискват извънредни мерки", добави милиардерът. 

Припомняме, че Европа е в огромна степен зависима от руския газ, доставя и много нефт. И докато за газа притеснение има, то петролът лесно може да бъде добит от Заливните държави, ако пожелаят да изтеглят повече. Много малко рафинерии в засегнатите от намалените (евентуално) доставки обаче имат технологията за рафинирането на арабските сортове. 

Мъск казва, че подобни действия щели да имат неблагоприятно въздействие върху "Тесла", но и че "решенията за устойчива енергия просто не могат да реагират мигновено, за да компенсират руския износ на петрол и газ".