Президентът Румен Радев, подобно на почти всички политически формации от т.нар. коалиция Македония, изтъкна днес собствения си принос за историческото решение на парламента вчера - за вдигане на ветото за преговорите на Скопие за ЕС. По думите му от Министерство на външните работи разчитали предимно на "Дондуков" 2, а висването на македонските българи в конституцията на съседката ни - за което сам Радев настоявал, било отхвърлено от премиера Кирил Петков и подкрепено чак след като залегнало в т.нар. френско предложение.

"Що се отнася до т.нар. френско предложение, то съдържа голяма част от основните български изисквания, но можеше да е по-успешно, ако нашите политици имаха много, много по-голямо внимание към целия този процес. Ако дипломатите от МВнР разчитаха не само на президентската институция и не пилееха много време и енергия в опита си да вкарат разнопосочната политика на министър-председателя в някакви приемливи рамки", заяви Радев пред медии от авиобаза "Граф Игнатиево".

След което посочи:

"Знаете, че отдавна настоявам македонските българи да бъдат вписани в конституцията. Факт е, че това беше прието от Френското председателство, но е парадоксално, че беше по-лесно да бъде убеден френският президент и европейските лидери отколкото българският министър-председател, чийто кабинет не пое дори отговорност за действията си и не остави достатъчно време така, че институциите и обществото да се запознаят с казуса".

По отношение на гаранциите за културно-историческото наследство, учебниците и пр., вчера депутатите гласували празен чек за нещо, с което мнозина от тях не успели да се запознаят. Нямало механизми за защита и следващите управляващи щели да получат в наследство воденето на още безплодни спорове с македонската страна, смята още Радев.

Посочи още, че няма да разсекретява стенограмите от КСНС по темата "РСМ" от януари. Трябвало участниците в тези съвети да могат да говорят спокойно. Но в същото време "разсекрети" нещо - самоизтъквайки собствените си думи от тогава - за вписването на българите в македонската конституция - нещо, което Кирил Петков, министрите му и всички партии с изключение на "Има такъв народ", отхвърлили като предложение. "И го приеха едва, когато то дойде чрез президента Макрон".

Радев коментира и интервюто на премиера пред "Гардиън" като много показателно.

"Той призна, че България изнася оръжие за Украйна. В желанието си да уцели мен, той простреля г-жа Нинова, която оглавява комисията, която отговаря за издаване на разрешителни за това оръжие", посочи.