България изпраща помощ на Украйна чрез Полша. Това на практика признава премиерът в оставка Кирил Петков в интервю пред "Гардиън", дадено преди вота на недоверие тази сряда.

Изявлението му идва след въпрос как ще се измени позицията на България спрямо войната, ако той не успее да сформира нова коалиция.

"Опасявам се, че (България) ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ (на помощ) за Полша ще бъде рязко намален", казва той в интервюто.

Малко след като публикацията на "Гардиън" се появи в българските медии, от правителствената информационна служба изпратиха уточнение, свързано с изказването на премиера. То гласи:

"Във връзка с появилите се в медиите публикации за оказвана помощ от България за Украйна, сме длъжни да уточним, че страната ни изпълнява стриктно решението на Народното събрание от 04.05.2022 г. и предоставя помощ единствено и само съобразно документа: https://www.parliament.bg/bg/desision/ID/164134."

Служебен кабинет може да подпише с "Газпром"

Интервюиращият Андрю Рот обяснява още, че въпреки "традиционните връзки" на България с Русия, страната ни "неочаквано е заела твърда проукраинска позиция".

"Изненадахме всички в Европа и изненадахме Русия със силните си политики", обявява Петков.

Рот изтъква, че промяната на външнополитическите нагласи след свалянето на правителството не е сигурна, тъй като "по-голямата част от коалицията призова да се осигурят оръжия и военно-техническа подкрепа за Украйна".

Но Петков обяснил, че "служебен кабинет може много бързо да подпише сделка с "Газпром" и да приеме руската схема за "газ срещу рубли", което би направило страната ни по-внимателна при критиките срещу войната.

"Русия наистина иска да свали това правителство, защото ще покаже, че ако не играеш с тях, тогава правителствата падат", казва Петков. "Това би бил чудесен пример за това как стратегията за диверсификация на газа не работи". 

Рот припомня, че България не позволи на руския външен министър Сергей Лавров да премине през въздушното пространство на страната за планирано посещение в Сърбия.

"Беше просто решение. Реших, че той няма да лети. Толкова е просто", подчертава Петков.

За противоречията с Радев

Разривът около войната го постави в противоречие с президента Румен Радев, пенсиониран генерал и бивш командир на военновъздушните сили, който каза, че доставките на оръжие за Украйна само ще удължат войната, пише авторът на "Гардиън".

Петков разказва пред вестника, че двамата с Радев не са съгласни по въпроса за руската схема "газ срещу рубли". Според премиера в оставка "руската пропаганда е създала силен стимул за политици като Радев да изберат неутралитет, защото държавният глава вярвал, че "20% от българите подкрепят Русия във войната, а други 60% не искат да заемат силна позиция" относно инвазията. Петков посочва, че президентът се влияе от популистките възгледи за Русия в страната, но не изключва и самият Радев да ги споделя.