Киев обвини днес Москва, че иска да въвлече Минск, дипломатически съюзник на Русия, във войната в Украйна, предаде Франс прес.

"Ударите от днес са пряко свързани с уисилята на Кремъл да въвлече Беларус във войната в Украйна като страна в конфликта", уверява в "Телеграм" Главната дирекция на украинското разузнаване, която е подчинена на украинското министерство на отбраната.

Това уверение дойде малко след като Украйна съобщи, че руски ракети са били изстреляни от съседен Беларус по украинско село. Към 5 ч. тази сутрин местно време в Черниговска област е имало масиран ракетен обтрел. Двадесет ракети са били изстреляни от територията на Беларус, а също и от въздуха по село Десна. Засегнат е инфраструктурен обект.

Според украинското разузнаване шест самолета Ту-22М3 са изстреляли 12 крилати ракети от град Петриков, в южната част на Беларус. Бомбардировачите са излетели преди това от летището в Чайковка в областта Калуга в Русия, на 270 километра северно от украинска територия. Те са навлезли в беларуското въздушно пространство. След като са изстреляли ракетите, те са се върнали в Русия, посочва украинското разузнаване и уточнява, че  освен Денса руснаците са поразили и мишени в Киевска и Сумска област.

Десна е село с 7500 жители и се намира на около 70 километра северно от Киев и на същото разстояние от границата с Беларус.

Ударът идва в момент, в който руският президент Владимир Путин ще има среща с беларуския си колега Александър Лукашенко в Санкт Петербург. А в четвъртък и петък руският външен министър Сергей Лавров ще посети Беларус.

Руската армия и днес обстрелва с десетки ракети военни обекти в Западна и Северна Украйна, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс.

Губернаторът на западната Лвовска област Максим Козицки каза във видеообръщение, разпространено онлайн, че шест ракети са били изстреляни от Черно море, близо до украинската военна база Яворов, като четири са я улучили, а две са били прехванати и унищожени преди да достигнат до целта си.

Виталий Бунечко, губернатор на Житомирска област в северната част на страната, заяви, че при ударите срещу военни обекти е загинал най-малко един военен. 

„Близо 30 ракети бяха изстреляни срещу един от военните ни инфраструктурни обекти близо до Житомир“, каза той и допълни, че 10 от тях са били прехванати и унищожени.

Лисичанск

Руските и проруските сепаратистки сили са влезли днес в град Лисичанск, в Източна Украйна, и по улиците на града се водят боеве, предаде Франс прес, като се позова на представител на проруските сепаратисти.

Новината съобщи в "Телеграм" подполковник Андрей Марошко от проруските сепаратисти. Той поясни, че някои предприятия в града са вече превзети и че по улиците има сега сражения.

Тази новина не може да бъде потвърдена на този етап от независим източник. 

Лисичанск е съседен на Северодонецк, откъдето вчера украинските сили получиха заповед да се оттеглят. Двата града са разделени от река Донец.

Новината, касаеща Лисичанск, идва в момент, в който руските сили и техните съюзници, проруските сепаратисти, спечелиха територии в последните дни в тази зона, която е сцена на ожесточени сблъсъци в последните седмици.

БТА