"Ако третият мандат отиде при "Има такъв народ", отговорното поведение би било да се опита. Всеки е длъжен да опита. В името на българските граждани сме длъжни да опитаме. Надявам се, че няма да откажем да изпълним мандата."

Такова мнение, с уговорката, че е лично, изрази днес пред БНР зам.-председателката и бивш председател на парламента Ива Митева (ИТН). По думите й обаче, и сега вратите за преговори с "Продължаваме промяната" не са затворени.

Както е известно, именно партията на Станислав (Слави) Трифонов свали правителството оттегляйки подкрепа за него, макар формално това да стана след внесен вот на недоверие от ГЕРБ.

За Ива Митева обаче предсрочните избори са най-лошият сценарий. В подкрепа на тезата си тя изброи и как след всеки нов вот спада избирателната активност. "Хартиените бюлетини не са причината", посочи още тя, визирайки плановете на БСП, ГЕРБ и ДПС да върнат хартията в изборния процес, премахната миналата година, когато ИТН имаше най-много депутати в парламента и инициира това. И днес Митева даде заявка, че партията й ще е против смесеното гласуване - с машина и с хартиена бюлетина, ако влезе в дневния ред на парламента, както се очертава.

"Много е важно какъв ще бъде съставът на кабинета, кой ще бъде предложен за министър-председател. Вратите не са затворени. Прекалено много обидни думи изговорихме, прекалено много граници прескочихме, прекалено голямо разделение показахме. Най-лесният вариант е да отидем на избори", заяви Митева за възможността за нов кабинет в рамките на този парламент с мандат на ПП.

От ПП обаче засега са категорични, че Кирил Петков ще е техният кандидат за премиер.

Митева постави и въпроса защо френското предложение за РСМ е отишло директно във външната комисия на парламента, а не в тази по европейските въпроси:

"Защо точно тази позиция влезе в Народното събрание и то по начин, който е абсолютно недопустим – позицията влезе през Постоянното представителство в Брюксел директно в Комисия по външна политика. Това не е заведено в деловодството на НС, като документ официално не съществува в деловодството на Народното събрание, не е изпратено на всички народни представители, както се случва с всички документи. Нали говорим за спазване на правила, за спазване на принципи, нали решихме да правим нещо ново?"

Двустранният протокол не е подписан нито от България, нито от Северна Македония, напомни Митева. По думите ѝ протоколът е "с доста общи формулировки" и трябва да се види какъв ще е реалният контрол.