Америка не е демокрация, защото само две партии управляват.

До този революционен извод стигна главната редакторка на RT Маргарита Симонян по време на участие в предаването на прокремълския водещ Владимир Соловьов.

"Това е страна, управлявана от две партии, които малко се различават една от друга. От гледна точка на външната политика, тоест - от гледна точка на останалия свят, не се различават изобщо. Нито една трета партия не може да се бори на избори и така е вече столетия." 

Симонян допълва, че американците са "зомбирани" от детска възраст да вярват, че имат свобода и демокрация. А концепцията им за тези две понятия била тотално сбъркана.

"Малко прилича на това колко е трудно да си представим пето измерение. Досещаме се, че съществува, но ни е трудно да си го представим, защото сме привикнали към четвъртото. Дължина, ширина, височина и време. Трудно е да се разбере какво е петото. А те - те са зомбита. "Земята е плоска. Плоска е." 

Републиканската и Демократическата партия доминират американския политически живот през последните 150 години. Не е вярно обаче, че трети партии не са се представяли подобаващо на избори.

През 1912 г.  Теодор Рузвелт завършва втори на кандидат-президентските избори с 27,4 процента от вота - пред действащия републикански президент Хауърд Тафт. Рузвелт е кандидат на Прогресивната партия и чрез участието си разделя вота на републиканците, като така спомага за победата на демократа Удроу Уилсън. 

На президентските избори през 1992 г. милиардерът Рос Перо печели 18,9 процента от гласовете. Според някои анализатори участието на независимия кандидат се оказва решаващо за победата на Бил Клинтън над Джордж Буш-старши.

В Русия, за разлика от Америка, управлява само една партия от болшевишката революция насам. За състоянието на демокрацията при епохата на Романови не е нужно дори да се започва дискусия.