Четири експлозии бяха чути в Киев рано тази сутрин, предаде Франс прес. Засегнат е жилищен комплекс близо до центъра на града. Там има пожар и се издига гъст сив дим, най-малко петима души са ранени, предаде Ройтерс.

Експлозиите са отекнали около 6,30 ч. местно време. 

Под развалините на дома, където е попаднала ракетата на окупаторите, има останали хора, съобщи кметът Виталий Кличко, цитиран от УНИАН. Хората, които са приети в болница, са в задоволително състояние, допълни той. 

Изпод развалините спасителите са успели да достигнат до седемгодишно момиченце. Тя е жива, сега спасяват нейната майка, пише Кличко в Телеграм. 

Той определи атаката като опит за сплашване на Украйна в навечерието на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе от 28 до 30 юни. 

В приложението "Телеграм" кметът на Киев Виталий Кличко каза, че взривовете са били в Шевченкивски район. На мястото има пратени линейки и спасителни екипи, поясни той, предаде Ройтерс.

"В резултат на вражески обстрел е избухнал пожар в 9-етажен блок", написа малко след това в "Телеграм" украинската Служба за извънредни ситуации, предаде Франс прес. Според предварителни данни един човек е ранен.

Пристигнали на място журналисти на Франс прес са видели трите последни етажа на блока да горят. Стълбището му е напълно разрушено. Полицията е отцепила района.

Според украинския депутат Олексий Гончаренко руснаците са изстреляли 14 ракети по Киев и околностите му тази сутрин. 

Олексий Кулеба, областен управител на Киевска област, пък каза, че ракета е била свалена от украинската противовъзушна отбрана в столицата. Отломките от нея са паднали върху село. Кулеба допълни, че "врагът е поразил столицата".

Кличко коментира по-късно, че според него това е опит за сплашване на украинците преди срещата на върха на НАТО в Мадрид. Тя е от 28 до 30 юни.

В столицата са отекнали сирени преди да се чуят първите взривове. Сега много хора са излязли навън, в подножието на кооперациите си.

Предишният руски удар по Киев беше от началото на юни и бе насочен срещу завод в покрайнините на града. Тогава бе ранен един човек.

В края на април руска бомбардировка засегна Киев по време на визитата на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Журналист на радио "Свобода" бе убит тогава в жилището си, припомня Франс прес.