Русия поднови обстрела на украинската столица Киев и на втория по големина град Харков, откъдето войските ѝ бяха изгонени през май, предават украинските и световните медии.

Руски ракети поразиха вчера Киев за първи път от повече от месец, пише днес британският в. "Таймс". Взривове отекнаха и в Николаев.

Най-интензивните бойни действия продължават в Донбас. Украинските сили отвоюваха част от Северодонецк в Луганска област, от който руснаците бяха превзели над 70 на сто миналата седмица, но контранастъплението им спря.

По северодонецкото направление Украина удържа положението, каза днес украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от сайта "Гордон".

Той подчерта, че не бива да се допуска окупация на Северодонец, защото освобождението му би изисквало "много големи жертви".

Продължава руската офанзива в съседната Донецка област. Тук под обстрел са Авдеевка, Славянск, Дружковка, Ню Йорк (има такова украинско село - б.р.), Бахмут, Краматорск. 

“Боевете преминават достатъчно динамично”, написа в Телеграм управителят на Луганска област Серхий Хайдай. “На нашите защитници се удаде за известно време да преминат в контранастъпление, те освободиха почти половината от града. Но сега ситуацията за нас се влоши. Украинските военни контролират промишлената зона на града”.

Превземането на Северодонецк би гарантирало контрола върху Луганска област на руските сили и на проруските сепаратисти, които владеят и голяма част от съседната Донецка област, коментира днес "Ню Йорк таймс". Неспособността на руските сили и на съюзниците им бързо да превземат територии и уязвимостта, която проявяват те в сблъсъците с украинските бойци, показват, че военните действия не се развиват съгласно очакванията на Москва, изтъква американското издание.

Пресцентърът на украинските военноморски сили съобщи днес във Фейсбук, че те са отблъснали на повече от 100 километра от брега групировката на почти 30 руски бойни кораба. Така според съобщението руският Черноморски флот е бил лишен от пълен контрол над северозападната част на Черно море, която се е била "превърнала в сива зона". 

Според официалната украинска агенция “Укринформ” се влошава положението на населението на окупираната от Русия Херсонска област, която граничи на юг с анексирания от Москва Крим.

Няма мобилна и интернет връзка, липсват храни и лекарства  както и пари в обръщение. В местата, които са завладели, руските сили обикновено поставят сътрудничещи с тях местни администрация и се опитват да въведат руското законодателство и валута, рублата. 

Учения на НАТО в Балтийско море

В същото време в Балтийско море от 5 до 17 юни преминават военноморски учения "Балтийски операции" (Baltic Operations), които вземат участие 14 страни на НАТО, включително България, и две партньорски - Финландия и Швеция - които неотдавна подадоха молби за членство в алианса. Това съобщи пресслужбата на Шести американски флот.

В съобщението се посочва, че това са ежегодни учения, които се провеждат от 1972 г. насам. Тази година в тях участват 45 кораби, 75 самолети, повече от 7 хиляди военнослужещи.

Сценарият на маневрите включва десантни операции, артилерийска, противоподводна, противовъздушна отбрана, разминиране и обезвреждане на опасни предмети, работа с подводни безпилотни апарати и медицинско реагиране.