Сърбия може да опита да национализира предприятия от петролния си сектор в опит да ги спаси от санкциите на Европа срещу компании с руска собственост. Това заяви пред "Файненшъл таймс" президентът Александър Вучич. 

Проблемът на Белград е ясен от години - руският гигант "Газпром" притежава контролния дял от 56,15% в сръбската Nafta Industrija Srbije (NIS), която сега се намира под санкции, които ще й попречат да получава руски петролни доставки след 5-и декември, когато влезе в сила забраната на Европейския съюз за морски превози на руски петрол.

В интервю за "Файненшъл таймс" в неделя Вучич каза, че Белград обмисля "всички възможности", включително поемането на NIS - местната рафинерия,  под държавно управление, пише БНР. 

"Ако има други санкции срещу предприятия, собственост на Русия, това ще бъде огромен проблем за нас. Ще трябва да действаме така или иначе... трябва да осигурим достатъчно петрол и газ за нашите граждани. Ако никой не иска да работи с NIS, тогава ще трябва действаме", посочи сръбският президент пред финансовото издание.

Засега няма взето решение, като Вучич отбеляза, че в момента не е необходима национализация, въпреки че тази опция остава на масата.

По-рано имаше дискусии за потенциала на правителството на Сърбия и унгарската енергийна компания MOL да придобият руските дялове в NIS, но тези разговори не бележат напредък.

Белград, ключов съюзник на Русия, също така преговаря с Унгария за изграждане на междусистемен тръбопровод, който да продължи да доставя на Сърбия руски суров петрол на фона на санкциите на ЕС.

Интервюто на сръбския президент за "Файненшъл таймс" идва само дни, след като Германия предупреди страната да не задълбочава връзките си с Москва, заявявайки, че подобни ходове могат да застрашат кандидатурата й за присъединяване към Европейския съюз.

Неназован германски правителствен източник каза на 1-ви ноември пред онлайн изданието Euractiv, че "отношенията със Сърбия са сложни – има както светлина, така и сенки. Отношенията на Сърбия с Русия със сигурност са част от сенките". Немският източник също така каза, че Белград трябва да реши дали е на страната на Москва или на страната на ЕС.