Българската прокуратура е започнала проверка по договора на Българската банка за развитие (ББР) на началничката на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова, съобщи самата тя в социалните мрежи.

Бориславова припомня, че още като служебен министър Кирил Петков започва "битката за държавната Банка за развитие" и раздадените от нея 2 млрд. лв. на "8 съмнителни компании с неясни бизнес цели и при невнятно добри непазарни условия". Кредитите така и не са върнати, отбелязва тя.

"Прокуратурата се е "самосезирала", само че не за просрочените кредити или увреждането на държавния ресурс, а заради договор, сключен с кантората, подпомогнала новото ръководство в първите дни на битката", пише Бориславова.

По всяка вероятност става дума за кантората "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков". Началничката на кабинета на премиера бе част от нея преди да влезе в политиката. 

Според нея "жълтите медии на ГЕРБ и ДПС" участват в "битката" от ден първи. В действителност ГЕРБ отдавна говорят за въпросните "адвокатски договори".

"През май 2021 си мислех, че най-голямата лъжа за мен може да бъде, че лично получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лв. на месец. 12 месеца по-късно осъзнавам, че просто ми е липсвало въображение. Нищо, човек се учи, докато е жив, хеле ако си жена!", отбелязва тя.

Битката вече е не само за ББР, а за цялата държава, добавя Бориславова. Пред в. "Сега" уточнява, че не е викана на разпит по казуса - засега.