Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Швеция и Финландия все още не са предприели "конкретни и искрени" стъпки, за да разсеят опасенията на Турция, предаде ДПА.

Коментарът на Ердоган идва по-малко от седмица преди срещата на върха на лидерите на НАТО в Мадрид, отбелязва агенцията.

Понастоящем Турция е единственият член на НАТО, който публично блокира началото на процеса на приемане на Швеция и Финландия в Алианса, като обвинява двете страни в подкрепа за забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Двете скандинавски държави отхвърлят обвиненията на Турция.

Турция все още очаква Швеция и Финландия да "променят позицията си" по отношение на ПКК, е заявил Ердоган, според съобщение на неговия кабинет.

Двете скандинавски страни също така трябва да "гарантират" вдигането на оръжейното ембарго спрямо Турция, като обещаят да не прибягват до подобна тактика в бъдеще, е добавил той.

В отделен телефонен разговор днес с шведския министър-председател Магдалена Андершон турският президент също така е повторил искането си за екстрадиране или депортиране на някои лица, съобщи турското президентство.

Не е ясно за кои лица става въпрос, посочва ДПА.

Франция: Турция трябва да направи своя избор, или поведението й ще бъде поставено под въпрос

Турция трябва да направи своя избор по въпроса за интеграцията в НАТО на Швеция и Финландия, в противен случай има риск да се повдигнат въпроси относно нейното поведение в алианса. Това заяви френската външна министърка Катрин Колона в интервю за в. "Журнал дю диманш", предаде Франс прес.

"Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг е на първа линия, но Турция е тази, която трябва да реши какво иска, изправена пред отговорностите си. Иска ли тя засилване на Алианса или е против това?", заяви Колона. "Турция е важен член на алианса. Финландия и Швеция направиха исторически избор. Присъединяването на тези две страни в НАТО ще бъде плюс за нашата сигурност в Европа. Тези страни положиха усилия в техните разговори с Турция"

Въпреки разговорите миналия понеделник в Брюксел между Турция, Швеция и Финландия, бързо деблокиране на ситуацията във връзка с кандидатурите на двете страни в алианса се очертава сложно.