"Има такъв народ" категорично няма да подкрепи коалиционно правителство на ГЕРБ и ДПС, обяви днес зам.-председателят на партията Тошко Йорданов след разговор на депутати с гражданите в Стара Загора.

"Но те си имат вече мнозинство", отбеляза дясната ръка на Трифонов.

Коментарът е по повод тезата на ИТН, че бившите им партньори са в "коалиция" с партиите на статуквото, след като ГЕРБ, ДПС, ПП и ДБ заедно подкрепиха френското предложение за Северна Македония. Което стана дни, след като ИТН пък подкрепиха ГЕРБ, ДПС, но и "Възраждане" във вота на недоверие срещу кабинета.

Йорданов обаче добавя, че все пак ще се водят разговори ДБ, ПП и БСП за ново правителство. Но не "на всяка цена". Той намекна, че това може да стане и в този парламент, но не с Петков като премиер. Той твърде често си сменял мнението, за разлика от Асен Василев.

"Седмица след разговора той идва и почва да се оправдава "баща ми каза, Лена (бел. ред. началникът на кабинета му Лена Бориславова) ми каза, леля ми каза", подигра се Йорданов на премиера. "Не мисля, че те имат право да предлагат Кирил Петков за премиер, той не става за тази работа. Просто не е разумно. Кирил Петков премиер не би трябвало да бъде."

Бившите им партньори обаче вече дадоха индикация, че изключват партията на Трифонов, която се очаква да получи по-лош резултат на бъдещ вот, от преговори след решението им да напуснат коалицията, което доведе до края на 99-тото правителство след 195 дни. А Петков няма намерение да се отказва от премиерското място в проектокабинет.