Ако правителството падне при вота на недоверие, "Продължаваме промяната", която ще получи първия мандат за съставяне на кабинет, няма да преговаря с ГЕРБ, "Има такъв народ", ДПС и "Възраждане". Но ще преговаря с всеки един депутат поотделно - до съставяне на мнозинство. 

Такава заявка даде премиерът Кирил Петков в интервю за "Панорама", с което на практика отрече възможността формацията му да се опита да върне Станислав (Слави) Трифонов на масата на преговорите. 

Това обаче било вариант две. Вариант едно: същото, но като сега. Както е известно, в момента Петков търси 12 народни представители за мнозинство от 121, като от ИТН вече се отцепиха шестима.

Петков допусна и хипотезата не той да е министър-председател, а друго лице от ПП. "Никакъв проблем", заяви той. Като из парламентарните кулоари битува версията за правителство в рамките на този парламент с премиер Никола Минчев - отстраненият именно от ГЕРБ, "Има такъв народ", ДПС и "Възраждане" вчера председател на парламента.

"Това, което се случва в момента, е продължението на една промяна. И тя е просто много трудна", каза още тази вечер Кирил Петков пред "Панорама".

И ако първата стъпка била "да осветлим това, което се виждаше, че е една завладяна държава", сега вече се опитват да "изчистят държавата от това задкулисие", каза той. Като даде пример, че задкулисните сили не могат дори да оправдаят защо са свалили Никола Минчев.

Петков каза, че настроението много се подобрило след снощи, когато пред парламента имало "море от хора". Обяви какво се опитват:

"Означва всички, които са в управлението на тази държава, да бъдат отпред. Да бъдат в парламента, в правителството - а не някъде скрити в тъмнината, в сенките, на диванчета, в различни огромни къщи по морето примерно..."

И каза, че прави връзката "с г-н Доган, с г-н Борисов, със Слави трифонов – с някакви, които се опитват да управляват, но не могат да бъдат отпред с лицата си."

"Нашият огромен проблем първите 6 месеца е, че докато занехме кой отговаря за ДБ, кой отговаря за БСП, нямахме никаква идея кой отговаря за ИТН. Дали е Тошко Йорданов, дали е Слави Трифонов, дали е някой, който е зад Слави Трифонов."

Това което направих, го направих по най-прозрачния начин, каза още той по повод обвиненията за пазаруване на депутати.

"Отрежете тези задкулисни играчи, които досега са ви казвали какво да правят", заяви Петков.

Той категорично заяви, че това е „нищо общо с пазаруване на гласове“. Защото депутатите били дали клетвата си към България а не към Слави Трифонов.

Радев: да се върне при народа

На въпрос относно президента Румен Радев, който днес отново критикува и властта, и партиите в НС, Петков призова: да се върнел назад - във времето, когато Иван Гешев влезе в президентството и хората излязоха на площада. "И той слезе сред тях", припомни Петков. "Сега тези хора казаха не искаме ДПС, ГЕРБ, "Възраждане", ИТН да определят бъдещето на народа", посочи и посъветва президента че сега бил историческит момент да си припомнел миналото лято.

"Или някой го подвежда какво се случва или му трябва време да осъзнае, че битката, която сме започнали заедно преди една година, въобще не е завършена" - допълни.

"Президентът ако иска да е от праволната страна на историята, трябва да се върне при народа", обобщи тезата си премиерът.

Цените

По повод инфлацията Петков припомни, че газът от Русия се е качил 4 пъти от началото на войната, петролът – също поскъпна значително, храните, които в голямата си степен са внос - също.

"Внесе се една огромна инфлация. И Борисов, когато казва: хлябът беше 1 лв., сега е 3, бензинът беше 1.50 лв, сега е три - тези стоки не се произвеждат в България!"

След което го нарече лъжец:

"И който се опитва да да излъже - точно това е думата – да излъже, че можеше да овладее тази инфлация, която цялата дойде отвън - това е един популизъм на дребно. За сметка на хората, които наистина имат нужда от подкрепа."

Петков обясни, че са инвестирали 4 млрд. за да не скочат цените на тока и така да не ударят бизнеса и най-бедните. А сега ще отделят още 2 млрд., за да се компенсират хората с най-ниски доходи.

"Ако погледнете БВП - с колко порасна икономиката: тя порасна с 4,5 % в първото тримесечие. Индустриалното производство расте с огромни темпове, експортът расте с огромни темпове. За 1 година минималната пенсия се е качила с 55%."

За РСМ - всичко в парламента

Всеки път, когато някой иска да разклати правитителството, се вдига картата Република Северна Македония, посочи още Петков.  20 пъти казал, че ще се мине през парламента, ако ще пада бъларското вето, обаче никой не искал да чуе. "Пак давам завка - аз като премиер няма да взема решение", заяви.

На въпрос ще вкарате ли френското предложение в парламента, отвърна: "Казахме - всяко предложение отива в парламента". Като дошло френското директно го пратили, без дори да минава без Министерския съвет. "Ако това което чувам е вярно, че във френското предложение, аз даже не съм го прочел, ще има гаранция за всички българи, и че РСМ няма да започне преговори преди изменение в конституцията - тук става дума вече за европейска гаранция, европейски договори. Нода го оставим на МВнР. Аз като министър-председател няма да взема никакво решение" - обеща Петков.