На срещата на Г7, която започна в Германия днес, Великобритания и Франция се разбраха да доставят още помощ на Украйна. Борис Джонсън и Емануел Макрон не уточниха каква точно помощ са договорили, но подчертаха, че е спешна.

Украйна остава основната тема на срещата на Г7. Германският канцлер Олаф Шолц и американският президент Джо Байдън вече обсъдиха темата на двустранна среща. Байдън заяви, че Путин се е надявал да разцепи НАТО с действията си, но е постигнал обратния ефект. В същото време, пак на двустранна среща, Макрон и Джонсън обещаха още помощ на Украйна.

Очаква се утре с видеовръзка в срещата да се включи и украинският президент Володимир Зеленски. В същото време Русия не спира с атаките по Украйна и нанесе ракетен удар на Киев. Американският президент Джо Байдън осъди нападението и го нарече варварски акт. Външният министър на Украйна Дмитро Куреба настоя страната му да получи още тежки оръжия.

Обсъжда се и зърнената криза, причинена от блокадата на Русия на укаринските пристанища. Украйна е основен износител на жито за Африка и липсата на тазгодишната реколта ще причини огромен глад. Става дума за 22 милиона тона блокирано жито. ЕС, който е със статут на наблюдател в Г7, призова също така да се попречи военните действия да се водят и в земеделските райони на Украйна.

Очаква се участниците в срещата са вземат решение за ограничаване на цената на петрола от Русия и да поставят горна граница за покупката на руски петрол.

Планирано е да се обсъди и ембарго на руското злато.

Ще се разговаря и за това дали заради войната е необходимо да се правят нови инвестиции във фосилната енергия като разработванет она газови находища и как това би могло да бъде съобразено с климатичните изисквания.

„Проблемите с енергията не могат да с аизвинение за нарушаване на поставените ни климатични цели“, съобщиха предварително от германското правителство. Подкрепиха го Франция и Италия.