Военната прокуратура в София обвини полковник от армията за причиняване на смърт по непредпазливост и тежки вредни последици за Министерството на отбраната на стойност девет млн. лева по време на тактически учения. Това съобщиха от прокуратурата. Разследването започна на 9 юни м.г., след като по време на тактическо учение с бойни стрелби самолет МиГ-29 падна в акваторията на Черно море срещу Шабла. При инцидента загина пилотът Валентин Терзиев.

В съобщението на прокуратурата се съобщава, че полковник М.О. е обвинен по няколко текста от Наказателния кодекс. Потърсени от БТА, от авиобазата са отказали коментар.

Поради немарливо изпълнение по време на стрелбите в рамките на тактическо учение, при възникването на особен случай в полет и поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от четири хиляди метра, полковникът не е забранил на пилота да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта на Терзиев, твърдят от обвинението. Стрелбата е била от височина малко над хиляда метра, пилотът не разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност.

Пак според прокуратурата полковникът не е изпълнил задълженията си по служба като ръководител на стрелбите и не е взел необходимите мерки за безопасност, с което по непредпазливост се е стигнало до разрушаване на самолета МиГ-29, чиято стойност е 9 032 587,09 лева.

Полковникът е с мярка за неотклонение „подписка“.

На 9 юни м.г., при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.