Има напреднали разследвания за корупция срещу политици, сред тях лидери на парламентарни партии. Това потвърди пред бТВ вътрешният министър Иван Демерджиев.

"Предали сме много материали, по част от тях са образувани досъдебни производства. Всеки трябва да си свърши работата, за да стигнем до осъдителни присъди", каза Демерджиев, имайки предвид прокуратурата и съда.

Според него досега много малко хора от високите етажи на властта са били привличеани като обвиняеми. А прокуратурата избирателно е действала срещу хора, които е наричала - може би правилно - олигарси. Но други, които също заслужават подобно определение "не се закачаха, дори на амбразури се бранеха".

"Работим обективно, абстрахираме се от това към коя партия принадлежи един или друг. Има събрани доказателства. Не бих оповестявал имена, не искам да приличам на други хора", каза Демерджиев.

Той обясни, че става дума за хора от целия политически спектър, а разследванията засягат както предишното управление на Кирил Петков, така и по-предишното управление на ГЕРБ.

Демерджиев бе категоричен, че основната корупционна сфера са обществените поръчки.

"В тази сфера трябва да има изключителен фокус на внимание, ясни, прозрачни правила", заяви той.

И описа схемата, при която предврително е ясно кой ще спечели поръчката със съдйствието на възложителя. А много дружества, които печелят обществени поръчки, нямат никаква друга дейност, освен да печелят такива поръчки.

"Когато е предварително избран изпълнител, нито цената е най-добрата, нито е избрам най-добрият изпълнител. После този изпълнител така изпълнява, че сумата, която е отделил, да бъде възстановена, да не излезе от неговия джоб. Този, който е избран си плаща за това, че е избран и то значителен процент от стойността на една поръчка", каза Демерджиев.

И допълни, че става дума за около 40%.

Демерджиев заяви, че МВР разследва сферите, в които има най-големи парични потоци - пътно строителство и енергетика. Той изтъкна, че борбата с корупцията е заложена като условие в плана за възстановяване и устойчивост. Според него тази борба е важна и за влизането ни в Шенген, защото е безспорно, че чисто технически ние сме готови.

Демерджиев изтъкна, че въпросът за корупцията се поставя не само от Нидерландия, но и от страни, които ни подкрепят за Шенген. Според Демерджиев антипкорупциинната комисия не трябва да има монопол и ГДБОП също трябва да разследва корупция.

"Не съм чувал за престъпни групи, които да се занимават с битова престъпност".

Така Демерджиев коментира твърденията на главния прокурор Иван Гешев, че битовата пресътпност се е повишила, след закриването на специализираните съд и прокуратура. Според негови данни разкриваемостта на такива престъпления от страна на МВР се е повишила. Въпросът е какво става след това в прокуратурата и съда.

Подобна била ситуацията и с нарушителите по пътищата.