Обществото е разделено в мненията си за случващото се в страната. Сред реакциите след свалянето правителството с малко преобладава по-скоро симпатията към кабинета на Петков и това води до ситуационна мобилизация на негови привърженици (която се вижда и в одобрението за Никола Минчев). Предпочитанията закономерно са по-скоро за съставяне на правителство в този парламент, макар и тук мненията да са раздвоени. „Продължаваме промяната“ има по-голям потенциал от ГЕРБ (от партията на Борисов вече и обявиха, че веднага ще върнат обратно мандата). 

Това са част от изводите от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл"сред 800 души, проведен между 23 и 25 юни. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 54 хил. пълнолетни българи.

48,1% одобряват свалянето на правителството, но други 50,5% не одобряват свалянето му. Данните сочат поляризация и известна консолидация на привържениците на правителството – дошла явно като реакция към начина, по който това правителство бе свалено, както и към момента на свалянето му.

35,3% виждат в днешната ситуация шанс да се избере по-стабилна власт през есента, но 59,2% смятат, че ситуацията е проблем за страната ни. Останалите се колебаят. Затова и по-скоро надделяват надеждите да се състави правителство в рамките на този парламентарен мандат –  57,9% срещу 40,6%, които искат избори.

Надделяват очакванията отново ПП да съставя правителство (40,3%) срещу възможността ГЕРБ да направи кабинет (18,2%), или други различни формати с трети мандат (дялове под 10%).

[[nid:129023]]

След свалянето на Никола Минчев от председателския пост на НС без ясни аргументи положителите оценки, които той събира, надделяват над отрицателните оценки (39% спрямо 31,6%), а неутралните са 19,8%. Останалите се колебаят.

По повод чутите досега обяснения за падането на правителството, обяснението, че носи собствена политическа вина (65,2% съгласни срещу 33,6% несъгласни) надделяват срещу обяснения от типа „имаше преврат от страна на мафията“ (41,6% съгласни, но 51% несъгласни), „свали го Русия“ (19,5% съгласни срещу 72,7% несъгласни) и т.н., посочват от "Галъп".

25% смятат, че т. нар. френско предложение е отчело в достатъчна степен българските интереси, но 59,5% са на обратната позиция. Останалите се колебаят.