От парламентарната група на "Продължаваме промяната" заявиха, че техни представители няма да успеят да участват в насрочените за 13 часа днес консултации от президента с представители на формацията. Малко по-късно и от БСП заявиха, че няма да отидат на насрочените за днес консултации

Причината е, че в момента има заседание на бюджетната комисия.

Държавният глава започва днес срещи с парламентарните партии преди да бъде връчен първи мандат за съставяне на правителство в този парламент.

“За нас е по-важен бюджетът, за да гарантираме увеличението на пенсиите, данъчните облекчения за младите семейства, помощта да земеделците, ваучерите за работниците, подкрепата за бизнеса и допълнителни средства за транспортния сектор. Ще участваме в консултации в друг ден, когато сме сигурни, че сме осигурили семействата и икономиката за следващите месеци”, заявиха депутатите от БСП.

Втората среща на президента днес е насочена в 14,15 и с представителите на ГЕРБ-СДС. 

Срещите бяха оповестени днес сутринта, няколко часа преди започването им.

Предстои да бъде определен друг ден, в който да се проведе отложената днес среща на президента с представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От там посочиха, че в президентската институция е получено писмо от парламентарната група на „Продължаваме Промяната“, с което информират за невъзможност да участват в свиканите от държавния глава консултации за връчване на мандат за съставяне на правителство, в съответствие с предварително съгласуваната времева рамка.

Консултациите на държавния глава с останалите парламентарни групи ще се проведат съгласно обявената вече последователност.

ГЕРБ: Разбираме отговорността

Започваме консултации в предизвикателен за страната ни момент. Това подчерта президентът Румен Радев в началото на разговорите си с парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС. На поканата се отзоваха председателят на ПГ Десислава Атанасова и Томислав Дончев, член на ПГ.

На срещата е и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Освен пред икономическата, социалната и бежанската криза, днес сме изправени и пред политически криза, посочи държавният глава. Според Радев българските граждани изпитват основателни тревоги от растящите цени, от продължаващата война, от неизвестността, от кризите, които не могат да бъдат решени нито поотделно, нито само от една партия. Бъдещето на гражданите зависи от решенията на политиците и усилията на институциите не само в национален, но и в международен контекст, смята президентът.

Снимка Веселин Боришев

 

Той изрази очакване и за по-активна подкрепа от институциите, в които членуваме. Очакваме да работим още по-ефктивно, да използваме всяка възможност, за да отстояваме националния интерес, страната да не остане в периферията на Европа, да привличаме стратегически инвестиции и това изисква амбициозна, активна, последователна външна политика, според Румен Радев. По думите му надеждите на българите бяха свързани с членството ни в ЕС и много от тях са останали несбъднати. Върховенството на правото, социалната справедливост, здравната сигурност, демографската криза са все теми, които фокусират попарените надежди на българите в годините, обясни президентът. Затова, добави той, и дълбоката криза, която обхвана обществото ни, роди и стремеж към дълбока и цялостна промяна. Но непрекъснато намаляващата избирателната активност е атестат за сриващото се доверие в политическата класа, отбеляза още Радев. Според него това носи и рискове за България, и от политическите партии зависи да се възвърне това доверие.

В такава обстановка започвам консултации за съставяне на правителство в рамките на това Народното събрание (НС), което изисква време и усилие и от партиите, и от народните представители, като в същото време НС трябва да свърши немалко работа, за да гарантира функционирането на държавата поне да края на годината, посочи президентът. Актуализацията на бюджета, приемането на законодателните промени за стартиране на Плана за възстановяване и устойчивост не търпят отлагане и се надявам партиите да влязат в градивен диалог по тези въпроси, изтъкна държавният глава. По думите му за обществото е важно да знае какво мисли ГЕРБ-СДС по тези въпроси като втора парламентарна сила, оценката за ситуацията на политическия терен, смята ли политическата сила, че има формула за излизане от политическата криза. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че нейната партия разбира отговорността, която имат политически сили в настоящата ситуация. Тя посочи, че ако първият проучвателен мандат не се осъществи, то ГЕРБ-СДС ще върнат възможно най-бързо втория, който им се полага като втора политическа сила в настоящото 47-о Народно събрание.

Отчитаме всички предизвикателства, затова и нашата ПГ много активно участва при вземането на редица решения като извънредно разглеждане на държавния бюджет и тези на НЗОК и ДОО, добави Атанасова. И подчерта, че от ГЕРБ-СДС си дават сметка, че при всички кризи, ако държавата няма гарантиран бюджет – това вече ще е катастрофа.

Тя посочи също, че очакват от Министерския съвет да внесе законите, свързани с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост като до този момент това не е станало.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС призова останалите политически партии да проявят разум и да работят заедно, ако и когато парламентът има достатъчно време, за да функционира и да взема такива решения, засягащи хората. По думите на Атанасова цялото политическо противопоставяне вероятно ще видим и чуем в едни предстоящи предсрочни избори, но сега е време за адекватни и държавнически решения. 

От своя страна Томислав Дончев се съгласи с президента Радев за надвисналите над България кризи. Според него в сегашния парламент няма потенциал за сформиране на "принципна коалиция“.

Президентът към ДПС: Освен етнически мир трябва и върховенство на закона

Парламентарната група на ДПС, водена от председателя на партията Мустафа Карадайъ, също дойде на консултации при президента.

"Започваме консултации за съставяне на правителство в предизвикателен момент. Към всички кризи е добавена и политическата криза. Знаете тревогите на избирателите си от растящите цени, продължаващата война. Тези кризи не могат да бъдат решавани само от една политическа сила", настоя държавният глава.

По думите му е важно е да имаме амбициозна, последователна, единна външна политика.

"Важна е също така позицията на всяка една партия. Политическият опит, който натрупа ДПС през годините на прехода означава и много висока отговорност към избирателите.

Отговорното отношение на ДПС към етническия мир е факт, факт е, че в кризисни моменти вие винаги сте апелирали за диалог. Но България очаква последователни усилия от всички политически партии в борбата с корупцията и установяването на върховенството на закона. Надявам се, че вашата партия осъзнава високия залог на това предизвикателство", каза Радев.

На свой ред Мустафа Карадайъ настоя, че последната коалиция се е лутала от едната крайност в другата и не се основавала на база ценности и политики, а на база отрицание:

"Цялата й дейност беше основана на лъжата. Изход от политическата криза е и предпоставка за излизане и намиране на решение на другите кризи. Тя започна с успешния вот на недоверие към проваленото правителство, което отказваше да има диалог между управляващи и опозиция в търсене на решение на кризите и проблемите на българските граждани.

Разбира се, че има отказ от диалог и вътре в управляващото мнозинство. Сами нарекоха се промяна и се опитаха да внушат, че нарушаването на законите на страната е нормална практика ако се извършва от правилните хора".