При гласуването на вота на недоверие на правителството на Кирил Петков 116 депутати гласуваха "против" или с други думи подкрепиха правителството.

Президентът Румен Радев вече започва консултации с парламентарните партии и се очаква скоро да връчи първия мандат на "Продължаваме промяната". Тези 116 депутати са предостатъчни, за да бъде изпълнен мандатът успешно.

Ето какво е записано в Конституцията:

Чл. 81.

(2) Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато Конституцията изисква друго мнозинство.

За вот на недоверие основният закон изисква друго мнозинство. Опозицията трябва да събере поне 121 гласа, защото се изискват повече от половината от всички депутати (чл. 89, ал. 1 от Конституцията).

Това обаче не важи за избор на кабинет, там сме в хипотезата на чл. 81, ал 2 от Конституцията.

Ако "Продължаваме промяната" успее да убеди ГЕРБ и ДПС да осигурят кворум и след това не да подкрепят правителството, а просто да не участват в гласуването, то спокойно може да има и втори кабинет на Кирил Петков. Най-ситурно е, разбира се, ако поне още 5 депутати подкрепят правителството, но това не е единственият вариант.

Каква би могла да бъде договорката с ГЕРБ и ДПС? Очевидно е, че има достатъчно много причини, поради които е необходимо да имаме още известно време работещ парламент. Най-популярната от тях са прословутите закони, които трябва да бъдат приети, за да не загубим европейски пари по плана за развитие. Продължаващата война на Русия в Украйна също не е без значение.

Конкретна програма с конретни срокове би могла да спомогне за нов кабинет на Кирил Петков. Проблемът обаче е, че ще трябва да се направят компромиси. И е ясно какви ще бъдат те. Евентуален нов кабинет на Петков трябва да забрави за съдебна и антикорупционна реформа - двете големи притеснения на ГЕРБ и ДПС.

Особено като се има предвид, че предстои избор на членове на ВСС от парламентарната квота. Ако ГЕРБ и ДПС имат решаващ глас в този избор, то свалянето на Иван Гешев от поста главен прокурор става невъзможно.

На теория Кирил Петков може да има нов кабинет със само 116 депутати. Въпросът е обаче дали си струва да опитва договорки с ГЕРБ и ДПС или е по-добре да се върви към избори.