На 87 години в Италия почина вторият по богатство в страната мъж – Леонардо дел Векио. Дел Векио прави кариера като в холивудски филм – от сирак в дом за деца успява да стане милиардер.

В края на 2021 година според „Форбс“ е вторият по богатство в Италия с 26 милиарда евро. По-богат от него е само Джовани Фереро, собственикът на „Нутела“.

Дел Векио основава фирмата за очила „Есило-Луксотика“, на която принадлежи марката Ray-Ban. С милиардите, които печели, става един от най-влиятелните хора в италианския финансов свят. Продължава да работи активно дори и след като навършва 80, като даже увеличава още повече богатството си на тази възраст. През 2018 той купува френската фирма „Есилор“. Той е и най-големият акционер в италианската „Медиобанка“ и притежава повече от 50% от застрахователното дружество „Дженерали“.

Дел Векио е роден в много бедно семейство. Баща му е продавач на плодове и зеленчуци и умира, когато Дел Векио е само на седем. Майка му го дава за отглеждане в сиропиталище, тъй като няма средства да го издържа.

Като тийнейджър той се изучава за майстор на инструменти и основава фирмата си, с която поправя и произвежда части за очила.

Отнема му 10 години, докато стабилизира фирмата и започне да печели пари от нея. През 80-те започва да предлага тъмни очила като моден аксесоар. През 1988 сключва договор с "Армани", по-късно и с марките „Булгари“, „Шанел“, „Прада“, „Валентино“.

Дел Векио има шест деца от три връзки и те ще наследят милиардите му.