Швеция няма да бъде убежище за терористи, увери премиерката на страната Магдалена Андершон в Брюксел.

Тя бе на посещение в централата на НАТО и говори заедно с генералиня секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Това стана в навечерието на започващата утре тридневна среща на върха на НАТО в Мадрид. Щвеция и Финландия подадоха молби за членство заради руската агресия в Украйна. Турция обаче ги заплашва с вето, като ги обвинява, че укриват активисти на обявената за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК).

От 1 юли в Швеция влиза в сила още по-строг антитерористичен закон, с по-широк обхват и наказателни мерки, каза още Андершон. На практика тя използва пресконференицята, за да се отчете пред Турция.

“Швеция осъжда тероризма възможно най-категорично. Ние сме ангажирани недвусмислено с борбата срещу тероризма във всички негови форми и прояви. Ние ще бъдем и сме изцяло ангажирани с политиките срещу тероризма на НАТО и активно ще участваме в усилията в тази насока. Позицията ни към ПКК е кристално ясна - тя е в списъка на терористичните организации на ЕС и се разглежда по същия начин и в Швеция”, изтъкна премиерката.

По повод поисканата от Турция екстрадиция на активисти от ПКК тя заяви, че въпросът се решава бързо и внимателно с шведската правна рамка и в съответствие с европейската конвенция.

Магдалена Андершон определи разговорите си в събота с турския президент Ердоган като конструктивни и изрази надежда, че диалогът може да приключи успешно в най-близко бъдеще, дори още преди срещата на върха на НАТО. Преди форума ще има специална срещу между Столтенберг, Ердоган, Андершон и финландския президент Саули Нинистьо.

Премиерката на Швеция е убедена, че като член на НАТО страната й ще допринесе за сигурността на всички членки на пакта, включително на Турция. Тя се надява най-късно до 2028 г. страната й да изпълни целта да инвестира поне 2 на сто от своя БВП за отбрана.