"Изразих своето негодувание по мой си начин, за което съм готов да си понеса последствията."

Това пише в отворено писмо режисьорът Александър Морфов. Преди дни стана известно, че на вратата на кабинета на пиарката на Народния театър "Иван Вазов" Велислава Кръстева, по-позната със свързаната си с ДПС политическа кариера, са се появили надписи "Връзки с обществеността на Ахмед Доган", "Изчезвай" ДПС, а табелата с името ѝ беше махната. Кръстева дълги години беше пиар на ДПС, после и депутатка. Била е и зам.-министърка на културата по времето, когато на такъв пост е и сегашният директор на Народния театър Васил Василев. След като "поругаването" на вратата беше регистрирано, Василев подал жалба в полицията за рушене на паметник на културата от неизвестен извършител. Неофициално обаче надписите бяха свързани с Морфов.

Режисьорът в днешното си писмо обяснява и мотивите за протестната си акция. Той прилага и клип от гласуване на почетния председател на ДПС Ахмед Доган на парламентарните избори на 2 октомври. Доган е придружен до избирателната си секция точно от Велислава Кръстева. 

"След като изгледах това видео, незабавно уведомих директора на Народния театър г-н Васил Василев и споделих възмущението си, но той игнорира всички мои опити да обсъдим случилото се. Стана ясно, че той упорито избягва да предприеме каквото и да било срещу бившата си колежка от времето на кабинета "Орешарски".

Не се научих да мълча през всичките години и не се страхувам. Аз съм свободен, защото не завися от никого! Три пъти съм си подавал оставката и съм напускал театъра поради несъгласие с управлението му! Моите убеждения са в моите постановки!

Не съм съгласен с политически назначения на лица, които смятат, че са недосегаеми и всичко им е позволено!", пише още Морфов.

Пред "Площад Славейков" Кръстева, пиар в момента на една от най-уважаваните културни институции в страната, не дава точно обяснение за изявата си като придружител.

"Ами аз 20 години съм работила с него. Не е необходимо да има някакво качество, освен ако не се придържаме към етикетите. Аз гласувам с господин Доган повече от 10 години", споделя тя.

И още: "Аз не съм напуснала ДПС, аз съм активист на ДПС". 

На последния въпрос: "Достатъчно сте близки, за да отидете заедно, когато той гласува", Кръстева дава загадъчен отговор: "Пак ще кажа за патето и за жълтото...Когато започнеш да обясняваш очевидности е много тъпо".

Своя версия на историята разви вчера и служебният министър на културата Велислав Минеков. Тогава той каза, че не знае кой е авторът на надписите на вратата. В коментар за случая Минеков каза, че не е разговарял с директора на театъра и не знае дали е назначавана проверка, но изрази възмущение:

"Това е една много грозна история. Първо искам да знам кой го е написал, но директорът е пожелал по някакъв вероятно политическа подкрепа, тъй като трите важни лица са от три различни партийни групи. Там имаме ГЕРБ като главен секретар, имаме "Демократична България" – Захари (Карабашлиев – б.р.), имаме ДПС - той самият (директорът на театъра-бел. ред.), малко БКП и БСП. Може би това е удобно, но дали е полезно за театъра, аз не съм сигурен", каза Минеков, цитиран от БНР.

Ето и отворено писмо на Александър Морфов "до всички, които се интересуват":

Уважаеми приятели, колеги, журналисти, жълти драскачи, лъжци и политици, искам да внеса малко информация за случилото се в Народен театър „Иван Вазов“ на 29.10.2022 г.

В Народния театър се води разследване срещу неизвестен извършител за надраскана врата и изкъртена табелка! Аз съм известен извършител и не съм се крил. Каква е причината?

Много моля да изгледате видеоматериала по-долу от 2.10. 2022 г.:

Както става ясно, тази жена, която следва Почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е Велислава Кръстева – зам.-директор!!! и пиaр на Народен театър „Иван Вазов“. В качеството си на такава тя представлява не себе си, а Институцията Народен театър, респективно мен, артистите и всички служители на Народния театър. Това, което тя демонстрира, е откровена политическа пропаганда!

След като изгледах това видео, незабавно уведомих директора на Народния театър г-н Васил Василев и споделих възмущението си, но той игнорира всички мои опити да обсъдим случилото се. Стана ясно, че той упорито избягва да предприеме каквото и да било срещу бившата си колежка от времето на кабинета „Орешарски“.

Не се научих да мълча през всичките години и не се страхувам. Аз съм свободен, защото не завися от никого! Три пъти съм си подавал оставката и съм напускал театъра поради несъгласие с управлението му! Моите убеждения са в моите постановки!
Не съм съгласен с политически назначения на лица, които смятат, че са недосегаеми и всичко им е позволено!

Изразих своето негодувание по мой си начин, за което съм готов да си понеса последствията.

И накрая: никой няма право да ме обвинява в етническа нетърпимост! В моите постановки са участвали българи, македонци, албанци, турци, роми, иранци, сърби, французи, украинци, руснаци, евреи, румънци, шведи, американци, китайци, латвийци… и още други!

АЗ НЯМАМ ЕТНИЧЕСКА НЕТЪРПИМОСТ, АЗ ИМАМ НЕИСТОВА НЕТЪРПИМОСТ КЪМ ХОРА БЕЗ МОРАЛ!!!

„Народният театър „Иван Вазов“ е независим културен институт, чиято висока мисия е развитието на театралното изкуство. Като институция с повече от един век история, Народният театър винаги е бил духовен и културен център с национално и международно значение и е доказал, че съществуването му е напълно независимо от политическите промени, партии и личности.“

Становище на Народен театър „Иван Вазов“ от 28.02.2017 г.