Някакви бързи рецепти ние нямаме. Но е важно да се направи опит за съставяне на правителство с първия мандат - този на "Продължаваме промяната". Българската политическа класа не знае как да говори, как да идентифицира приоритети и да застава зад тях, емоциите надделяха.

Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов на президента Румен Радев по време на консултациите с коалицията за съставяне на кабинет. На разговора присъстваха още Атанас Атанасов и Владислав Панев.

Първата дума бе на държавния глава, за да очертае очевидното - че обстановката е сложна - има война, ценова криза, а сега и политическа. Но пък имайки предвид, че именно ДБ е двигател на съдебната реформа, за която от години се бори, Радев посочи, че тя е "изпаднала от фокуса на кабинета". И разказа как като връчил мандата на ПП за съставяне на правителство казал, че "ако не се приемат спешни реформи в първите 100 дни, статуквото ще потърси реванш". Да, имало първи крачки, като закриването на спецправосъдието, но на ДБ разчитал, че ще продължат усилията за съдебна реформа в този парламент.

Призова коалицията, разчитайки на нейния "политически опит и зрялост", да се намери баланс в НС за приемането на актуализацията в бюджета, както и да се постави законодателната основа на онези изменения, нужни за усвояването на средствата по плана за възстановяване.

"Но голямата тема е цялостната оценка на политическата обстановка. Голямата тема е има ли потенциал това НС да сформира ново мнозинство. Дали е по-важен скучният професионализъм, или площадният устрем, който да увлича и да консолидира повече последователи? Как виждате успешната фомула?" - попита на финала Радев, визирайки протестите в подкрепа на сваления кабинет.

В отговор Христо Иванов посочи, че консултациите по конституция са именно антикризисна мярка - доколкото целта на основния закон е винаги да има правителство, а да не се стига до предсрочни избори. Според него изборите "не са панацея" - видимо след поредицата от предсрочни избори от миналата година.

"У нас има криза на политическата класа, за която, оказа се, всичко е твърде личнио и има невъзможност да се води разговор. Надвам се, че в крайна сметка консултациите ще се случат и то съдържателно и с участието на всички", посочи още съпредседателят на ДБ.

А къде е потенциалът, за който Радев пита? Според ДБ "важно е да се направи опит с първия мандат", защото "независимо от всичко, което се случи, или не се случи" през тези шест месеца първият мандат е най-близо до последните избори и очакванията на хората към онзи момент.

Иванов коментира и съдебната реформа, като според него темата е показала "колко е важно да има широко съгласие".

"Изпълнителната власт не е основен фактор за забавянето, то се случи в парламента. Това важи както за бившето управляващо мнозиство, но за опозицията, която много обича да говори за диалог...", посочи Иванов, като имаше предвид отказа на ГЕРБ и ДПС да участват в каквито и да е било усилия в тази посока, както и липсата на диалог от управляващите с опозицията.

Според Христо Иванов емоциите са надделели и са довели до неспособност да се свърши една работа заедно.

"Българската политическа класа не знае как да говори, как да идентифицира приоритети и да застава зад тях. 

Така че, някакви бързи рецепти ние нямаме", посочи в заключение.

Владислав Панев очерта още една криза, определяйки я като основна - "кризата на доверието не само между политиците, но и сред обществото, разделено на окопи и на лагери. Който опитва да намери консенсус ще бъде много смел човек, който поема голям риск. Някой трябва да се наеме с това бреме да търси съгласие, доколкото е възможно", посочи съпредседателят на "зелените".

След края на срещата при президента Христо Иванов доуточни позициите на ДБ като остави отворена врата за по-широки разговори. Той обясни, че от тяхната коалиция предпочитат да не използват изрази като "червени линии". Довечера започват разговорите с ПП за съставяне на правителство с първия мандат, добави Иванов като прехвърли върху "Продължаваме промяната" търсенето на недостигащите гласове за подкрепа на нов кабинет. "Ще видим каква е тяхната формула", уточни съпредседателят на ДБ.

Иванов обясни, че има един времеви прозорец до местните избори, който е важен за развитието на страната. Той подчерта и че евентуален нов парламентарен вот няма да направи по-лесно съставянето на кабинет.

На въпрос дали я възможно ПП и ДБ да се явят заедно на предсрочни избори той отговори:

"Има електорални основания за подобна стъпка."

"Тангото изисква двама. Това, което аз разбирам е, че нашите избиратели го очакват и ние още на миналите избори направихме такова предложение. Тоест от наша страна вратата за такъв разговор е отворена", добави по-късно в парламента.

Иванов не отхвърли възможността да се търси подкрепа и от ГЕРБ, и ДПС по "конкретни приоритети" и с "хигиенна формула" като добави обаче, че двете партии трябва са "неприемлив участник" в изпълнителната власт.