Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер, по времето на когото през 2010 г. бе решено Катар да бъде домакин на Световното, каза пред "Тагес Анцайгер", че това е било грешка. Ръководството на световната футболна централа направило "лош избор".

Още обявяването на избора на Катар предизника масово недоволство заради съмнения за корупция, нарушаване на човешките права и други нередности, свързани с арабската страна.

Блатер, който управлява ФИФА 17 години, но бе принуден да напусне заради корупционен скандал, бе оправдан наскоро от съда в Швейцария по обвиненията срещу него, макар че прокуратурата обжалва това решение.

"Катар е твърде малка страна. Футболът и Световното са нещо твърде голямо. Направихме лош избор и смятам, че провеждането на първенството в Катар е грешка", каза 86-годишният швейцарец.

Той добави, че заради обвиненията в неспазване на човешките права през 2012 г. ФИФА е изменила критериите си за определяне на домакин на Мондиали, за да не стига до подобни конфликтни ситуации в бъдеще.

"От 2012 г. насам социалната среда и човешките права се взимат под внимание при избора на домакин", каза още бившият бос.

Той добави, че въпреки всичко ще проследи с интерес предстоящия турнир, който ще се проведе от 20 ноември до 18 декември.