Русия заяви, че е изстреляла ракети по оръжеен склад в украинския град Кременчук, а последвалият взрив на боеприпасите в него е довел до пожар в намиращия се в съседство търговски център, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"В Кременчук руските сили удариха от въздуха с високоточни ракети склад с въоръжение, доставено от САЩ и Европа. Вследствие на удара са поразени изпратените от Запада оръжия и боеприпаси в склада", посочи руското министерство на отбраната в канала си в чат приложението Телеграм. "Детонацията на складираните амуниции за западното въоръжение е предизвикала пожар в неработещ търговски център, намиращ се до склада", допълни ведомството.

Украйна съобщи, че при руски ракетен удар по оживен търговски център в Кременчук вчера са загинали най-малко 18 души, а страните от Г-7 нарекоха това руско военно престъпление.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че молът е ударен при пряко попадение на руски ракети, и добави, че в момента на атаката вътре в него е имало около 1000 души.

Усилията на спасителните екипи за издирване на оцелели и тела продължиха и днес. Съобщава се за десетки ранени и настанени в болница.

При продължаващата четвърти месец офанзива срещу Украйна Русия многократно е отричала да напада цивилни райони. Според ООН от началото на руската инвазия на 24 февруари са загинали най-малко 4700 цивилни.

Спасителните служби се концентрират основно в "спасяване на затрупани хора, разчистване на отломките и гасене на пламъците", каза служителят и добави, че "всички спасителни екипи работят с висока интензивност" и "работата върви денонощно".

"Искам още веднъж да подчертая: не пренебрегвайте сигналите за въздушна тревога", предупреди Крюк.

Лидерите на Г-7 окачествиха вчера като "военно престъпление" и "отвратителна" атака руския ракетен удар срещу търговски център в град Кременчук, в Централна Украйна, при който според местните власти са загинали 13 души, предаде Франс прес.

"Безразборните атаки срещу невинни цивилни са военно престъпление", посочиха лидерите на Г-7 в декларация, в която "категорично осъждат отвратителната атака" и уверяват, че руският президент Владимир Путин ще "бъде държан отговорен" за нея.

ЕС осъжда възможно най-решително руския ракетен удар, гласи изявление на върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

“Това е поредното отвратително действие на руските въоръжени сили в поредица от нападения срещу цивилни и цивилна инфраструктура. Продължаващият подобен обстрел е отблъскващ и напълно неприемлив”, изтъква той.

Според него Русия носи пълната вина за тези действия на агресия и за всички разрушения и загуби на живот, които причинява. За това ще бъде потърсена отговорност, уверява дипломат номер 1 на ЕС.