Руска ракета удари търговски център в украинския град Кременчуг, Полтавска област в момент, когато в него са се намирали повече от 1 000 цивилни, съобщи украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от информационните сайтове "Гордон" и НВ.

"Окупаторите удариха с ракети по търговски център, където са се намирало повече от хиляда граждани - написа Зеленски в официалния си канал в Телеграм. - ТРЦ (центърът - б.р.) гори, спасителите се занимават с гасенето на пожара, броя на жертвите е невъзможно даже да си представите".

По първоначални данни на местните власти загиналите са най-малко десет, а пострадалите са над 40 души с травми и изгаряния. По данни на командването на украинските военновъздушни сили ударът е нанесен с ракети Х-22, изстреляни от стратегически бомбардировачи Ту-22 М3, излетели от военното летище в Шайковка, руската Курска област. 

Зеленски помести и видео на горящата сграда. 

Това беше поредният от серия руски ракетни удари, започнали през уикенда и продължили рано днес, в които мнозина виждат отговор на провеждащата се в Германия среща на Г-7, която прие нови санкции срещу Русия и на започващата утре в испанската столица Мадрид среща на върха на НАТО. 

Центърът не е представлявал никаква опасност за руската армия и не е имал стратегическа стойност, посочва още Зеленски.

"Никаква стратегическа ценност - написа украинският президент - Само опит на хора да живеят нормален живот, което така озлобява окупаторите. Русия продължава да отмъщава за своето безсилие на обикновените граждани. Да се надяваш на адекватност и човечност от нейна страна е безполезно". 

На мястото на пожара в момента работят  спасители и медици, броят на пострадалите продължава да се уточнява, написа в Телеграм полтавският областен управител Дмитрий Лунин.