Какво се случва в Републиканската партия в САЩ? Сякаш загуби последните устои на морала, приличието и почтеността преди междинните избори, които се провеждат днес.

Това твърди в своя статия Сара Лонгуел, републикански политически стратег и редактор на неоконсервативния сайт за новини и мнения The Bulwark. Лонгуел е основателка на организацията "Републикански избиратели срещу Тръмп" (сега "Проект за отчетност на републиканците"), която е похарчила милиони долари, за да попречи на Доналд Тръмп да се кандидатира за нов мандат през 2024 г.

Според Лонгуел Доналд Тръмп е нанесал непоправими щети на Републиканската партия и днес тя по нищо не се доближава до славата си на партия на морала и добродетелта.

Кандидатурите, с които днес републиканците се борят за мнозинство в Сената, са повече от скандални, а неморалността на някои от тях достига нови измерения, пише Лонгуел в свой анализ за американското онлайн-списание Persuasion.

„Кари Лейк, която се кандидатира за губернатор в Аризона, не се ангажира да приеме резултатите от изборите, ако загуби. Кандидатът за сенатор в Пенсилвания Мехмет Оз е въвлечен в скандал за жестокост към животни, свързан с медицинските му изследвания. Твърди се, че републиканският кандидат за сената от Джорджия Хършъл Уокър е платил за аборт, въпреки че е заклет противник на абортите и не смята, че те трябва да са позволени дори в случаите на изнасилване, кръвосмешение или опасност за живота на майката. Съпругата му освен това го обвини, че е опирал пистолет в главата й, а медиите разкриха, че е излъгал за университетската си диплома, за кариерата си в армията и правоохранителните органи, а за капак на всичко стана ясно и че крие три деца от извънбрачни връзки“, изброява анализаторката.

Но какво казват за всичко това в ръководството на Републиканската партия? Подминават тези скандали, сякаш не са нищо особено, пише Лонгуел.

„Но това не винаги бе така. Преди Доналд Тръмп да превземе Републиканската партия, републиканците масово критикуваха публично полемиката му или дори го призоваваха да оттегли кандидатурата си. Това направи през 2008 година кандидатът за конгресмен в Орегон Майк Ериксон, който загуби подкрепата на организацията "Право на живот в Орегон", а по-късно и изборите, когато стана ясно, че е платил за аборт на бивша приятелка.

Тези времена обаче сякаш безвъзвратно са отминали. Днес републиканците са по-заети с това да мислят как да си върнат мнозинството в Сената, независимо с какви кандидати. За онези, които са израснали в епоха, когато моралът и характерът са били отличителни черти на Републиканската партия, това е изненадващ обрат на събитията. Речите на Роналд Рейгън и Джордж Буш-младши, изпълнени с похвали за "нашите дълбоко вкоренени морални ценности и силни социални институции" и с призиви като: „Американската икономика се нуждае най-вече от по-високи етични стандарти“, днес сякаш звучат като написани за друга партия.

Допреди няколко години Републиканската партия поне на думи се представяше като партия на добродетелта, макар и да не успяваше да се справи винаги и за някои от своите представители да прилагаше откровено двойни стандарти. Например моралните недостатъци и проблемите с характера на Тръмп бяха общоизвестни, когато той беше номиниран за президент. Всички знаеха, че е корумпиран и сексуално агресивен. Най-малкото, защото самият Тръмп често и шумно се хвалеше с тези си пороци.

Републиканците смятаха Тръмп за изключение, но изключение, което може да им донесе победа. И допуснаха голяма грешка, която се обръща срещу партията им. За изборите през 2020 година Тръмп издигна стотици кандидати от Републиканската партия, които подражават на лъжите му и на стила му на водене на спорове. Кандидати със съмнителен характер като Лейк, Оз и Уокър вече са по-скоро правило, отколкото изключение в Голямата стара партия.

Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл многократно защити непоколебимата си подкрепа за Уокър, като обясни позицията на партията си по отношение на проблемните кандидати по следния начин: "Той е републиканец, нали? Вълшебното число е 51." (Толкова места са необходими за мнозинство в Сената.) Лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти отиде дори още по-далеч. Той стои твърдо на страната на най-спорното крило на Републиканската конференция на Камарата на представителите - официалната асоциация на републиканските членове на Камарата на представителите. Това крило включва Марджъри Тейлър Грийн, която се прочу с антисемитските си изказвания за "еврейски космически лазери", и Пол Госар, който отправя грозни заплахи срещу други членове на Конгреса.

Днес цялата партия следва примера на Макконъл и Маккарти.

„Тази промяна в поведението на републиканците обещава доста мрачно бъдеще за Америка. Нихилистичните нагласи се проявяват, макар и в различна форма, и сред избирателите на републиканците. Не става дума за това, че те изрично одобряват лошото поведение и откритото лицемерие на републиканските кандидати. За тях днес моралните и лични проблеми вече не са толкова важни, както преди десет години. Избирателите на републиканците често казват: „Нуждаем се от тези кандидати, защото само те могат да се противопоставят на лудите от другата страна като Александрия Окасио-Кортес и други подобни“, пише Лонгуел

Тези избиратели не виждат защо трябва да поставят в неизгодно положение собствената си партия, придържайки се към по-строги морални принципи, защото не смятат, че и демократите го правят.

Разбира се, когато оправдаваш лошото поведение на твоята партия, като казваш, че другата партия е още по-лоша, възниква проблем: в крайна сметка това води до все по-лошо, по-неморално и корумпирано поведение. Това поведение обещава мрачно бъдеще цза Америка.

Макар че в днешно време политическата ни култура се характеризира с цинизъм, все още имаме нужда от благоприличие. Много американци продължават да копнеят за морално лидерство - или поне за лидери, от които няма да ги е срам и няма да с епритесняват да ги показват на децата си, пише още анализаторката.