Фенове на футбола, участвали в прояви на насилие, членове на незаконни сдружения и дори задлъжнели за храна, са част от списък от 6000 аржентинци, на които няма да бъде позволено да влизат на стадионите на Световното в Катар. 

Това съобщи градската управа на Буенос Айрес в понеделник, пише БТА.

"Опитваме се да ограничим износа на насилие в Катар. Насилниците са тук, но не изключване някои вече да са стигнали в Катар. Искаме да върнем мира във футбола и хулиганите да са извън стадионите", каза министърът на правосъдието и сигурността на града Марсело Д'Алесандро в интервю за местна радиостанция.

Хората със забрана са доказани участници в т.нар "барас бравас" - групировки. Това са крайни ултраси, основно занимаващи се и с криминална дейност. Много от тях имат криминални регистрации за хулигански и друг тип престъпления, други просто са в списъците на полицията като част от "trapitos" (хора, които през целия си живот са се занимавали със забранени улични бизнеси).

Има и група хора, които няма да пътуват, тъй като са с дължими плащания за издръжка към бившите си съпруги, или които са родители на техни деца, макар и без брак, очерта още картината министърът.

Аржентина работи с властите в Катар по въпроса, добави Д'Алесандро.

През юни министерството на националната сигурност подписа споразумение за сътрудничество с посолството на Катар, за да попречи на аржентински хулигани,особено с криминални прояви, да присъстват на Световното първенство.

Сред въпросните 6000 човека, които са в забранителния списък, влизат 3000, които по принцип нямат достъп до мачовете в аржентинските градове или поне така се предполага.