Сериозно подготвен за своето встъпление бе кандидатът, заемащ длъжността и сега, за генерален директор на БНТ Емил Кошлуков. Той представи своята концепция и отговаря на въпроси на Съвета за електронни медии днес, в поредния ден изслушвания на кандидати за най-важния пост в обществената медия.

В началото Кошлуков обърна детайлно внимание на новите технологии, новите зрителски навици, силата на техногигантите и частните телевизии. Както и какво БНТ е постигнала в трите години на неговото управление. Членовете на СЕМ на няколко пъти намекнаха, че генералният директор се опитва да вземе контрол на изслушването. Пролет Велкова определи изложението му като "лекция", но го оцени добре.

Галина Георгиева, номинация на ГЕРБ в СЕМ, му даде възможност да разкаже още за постиженията и амбициите си. Попита го и дали има доверие в него като директор.

"Може би е по-важно да покажем моята работа, която изгражда доверие", заяви Кошлуков и показа изследвания, според които БНТ се ползва с най-високо доверие в страната, с най-високо доверие и в региона като обществена телевизия.

На обвиненията, че правителството е платило 20 млн. лв. на БНТ пет дни преди изборите, за да покрие натрупани дългове, отбелязано и от "Репортери без граници", директорът обяви, че вече са реагирали остро на тези "неверни твърдения". Това са пари за мултиплекса, целево финансиране, и ние не взимаме нищо от тях, винаги са плащани от правителството, подчерта той.

По въпроса за протестите срещу него, Кошлуков отговори уклончиво:

"Протести пред БНТ са правили и Христо Иванов, и Волен Сидеров. Винаги има такива напрежения, според мен работата на директора е да не допуска това напрежение на слезе по етажите. Трябва да го поема аз, дори с риск на репутационен проблем, дори да се изложа, но колегите да работят."

Според него проблеми с политиците са съществували в цялата история на БНТ.

Кошлуков се опита да изброи какво не е свършил, като започна с постижение, което е приключил наскоро - партньорство с Франс Прес и румънските обществени медии за факт чекинг.

"Не успяхме да развием детската програма, вие сте ни критикували за това. Не се извинявам, просто обяснявам, че имаше по-належащи проблеми, като дефицита. 5 години не правеше БНТ конкурси, трябваше да ги почнем. Успях това да направя", заяви той.

И добави, че промяната на автомобилния парк върви бавно - заради производителите, не се прави и достатъчно добър ентъртейнмънт. Винага е в многото избори и пандемията.

"Не се оправдавам, но, ако трябва да съм честен...", каза Кошлуков.

Според него БНТ не е в криза, има технологично изоставане, което "трябва да се навакса", материални проблеми - ниските заплати и съответната загуба на кадри.

"Смятам, че можем да се справим, ако имаме подкрепата на СЕМ, на парламента и на медийната комисия."

Пролет Велкова започна по-остра атака срещу Кошлуков, като директно отсече:

"Едно от водещите изисквания за бъдещия генерален директор на телевизията - вашата личност не отговаря на него - е обществен авторитет."

Има много пробойни в качествата ви, добави Велкова, като даде пример от миналото на Кошлуков - управленския му стаж в Тв Алфа, участие в политически формации, чиито идеологии не отговарят на европейските ценности. Обществената медия е допринесла за несвободата на журналистиката според редица доклади, подчерта тя.

"Не съм членувал в Атака, бил съм в "Алфа", но и в много други телевизии", отговори Кошлуков.

Ще върне ли уволнените и напусналите, които са се почуствали под натиск, попита Велкова. Директорът изтъкна, че много от тях са възстановени от съда, но са си подали молбите за напускане. 

"Да, хората, които съда реши и ги възстанови, са добре дошли."

Симона Велева го попита защо е показал среден пръст и дали си е увеличил заплатата. Кошлуков пак се извини и обясни, че е бил неразбран, и обяви, че си е намалил заплатата, не взима и процент.

Габриела Наплатанова пък го попита за доклада на ОССЕ и обвиненията за нарушения при отразяване на вота. Кошлуков изтъкна, че нито СЕМ, нито ЦИК са установили някакви проблеми при отразяването на вота миналата година.