Русия санкционира 25 граждани на САЩ, сред които са съпругата и една от дъщерите на американския президент Джо Байдън. Това стана ясно от съобщение на руското министерство на външните работи, цитирано от Ройтерс.

Освен Джил и Ашли Байдън в т.нар. стоп списък присъстват още лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл, както и други влиятелни сенатори като Чарлз Грасли, Кирстен Джилибранд, Сюзан Колинс, Бен Сас и Мартин Хайнрих, който са сред най-твърдите критици на руската инвазия.

"В отговор на непрекъснато нарастващите санкции на САЩ срещу руски политически и обществени фигури, 25 американски граждани са включени в "стоп списъка" измежду сенаторите, отговорни за формирането на русофобски наратив, участници в т.нар. Група на Макфол-Ермак, която разработва препоръки за антируските ограничения, както и членове на семейството на президента Джо Байдън", се казва в изявлението.

На санкционираните е забранено да влизат на руска територия.

По-рано Вашингтон наложи санкции срещу лица, включително руския президент Владимир Путин, дъщерите му, външния министър Сергей Лавров и членове на семейството му, както и няколко олигарси, свързани с държавния глава.

САЩ също така въведоха тежки икономически санкции срещу Русия, като отрязаха достъпа на финансовата й мрежа към системата на международните транзакции, замразиха нейни активи и забраниха вноса на руски петрол.