Двете дъщери на руския президент Владимир Путин, бившият му зет, олигарсите Олег Дерипаска, Борис и Игор Ротенберг са включени в приетия по-рано днес обновен и допълнен санкционен списък на ЕС.

Той бе публикуван тази вечер в Официален вестник на ЕС.

С дейността и заеманите си постове включените в него хора се облагодетелстват от руското правителство и му осигуряват значителни приходи. А това правителство е отговорно за войната в Украйна.

В него са включени също концернът „Калашников“ и банките ВТБ, „Откритие“, „Новиковмбанк“ и „Совкомбанк“.

Мария Воронцова е по-голямата дъщеря на Путин. Тя е съсобственик на дружеството „Номенко“, участващо в най-големия руски проект за частни инвестиции в здравеопазването на стойност , чиято стойност се оценява на 40 милиарда рубли (455 милиона евро).

Сестра й Екатерина Тихонова ръководи инициативата за развитие „Иннопрактика“. Той е финансирана от ключови руски дружества, чиито директори са членове на вътрешния кръг от олигарси, приближени на баща й. Същевременно Тихонова е свързано лице и с баща си, който е отговорен за действията, подкопаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и стабилността и сигурността в тази страна.

Кирил Шамалов е бивш съпруг на Екатерина Тихонова. Той е зам.-председател на Управителния съвет на „Сибур холдинг PJSC“ - най-голямото интегрирано нефтохимическо дружество в Русия.

Олег Дерипаска е най-видният руски олигарх, включен в новия пакет. Той е собственик на промишления конгломерат „Русские машини“, който включва военно-промишленото дружество - основен доставчик на оръжие и военно оборудване за руските въоръжени сили. Активите му включват Арзамаския машиностроителен завод, който произвежда бронетранспортьорите амфибии BTR80, използвани от Русия по време на непровокираната агресията срещу Украйна тази година.

Борис Ротенберг е акционер на държавното дружество „Сондажи Газпром“ и съсобственик на групата SGM („Стройгазмонтаж“). Той е милиардер и брат на друг олигарх - Аркадий Ротенберг. Тази фамилия е тясно свързана с Путин.

Игор Ротенберг е син на Аркадий Ротенберг и също е милиардер. 

Санкционирани са и пропагандатори, радзпространяващи кремълска дезинформация за войната срещу Украйна-.Това са Павел Гусев – собственик на в. „Московский комсомолец“, Владимир Сунгоркин – главен редактор на в. „Комсомолская правда“, Олег Добродеев – генерален директор на Общоруската държавна компания за телевизионно и радио излъчване (ВГТРК), Сергей Михайлов – генерален директор на агенция ТАСС, Игор Конашенков – шеф на пресцентъра на Министерството на отбраната, и други.

В новия списък са добавени 217 души. Така санкционираните от ЕС лица заради агресията срещу Украйна вече станаха 1091, а образуванията - 80. Включени са и членове на семействата на хора, срещу коиито вече са наложени ограничитгелни мерки.

Наказани са и членовете на т.нар. правителства и парламенти в самообявилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР).

Добавени са и 18 образования. Това са предимно научни институти и оръжейни заводи. Някои от тях са притежавани от санкционираните олигарси. 

Най-известният от тях е концернът „Калашников“. Произвежданите от него управляемите авиационни ракети „Вихър-1“ и автоматите АК-12 са използвани от руските въоръжени сили при агресията срещу Украйна.

Сметките в ЕС на санкционираните лица и образувания се замразяват. Граждани и компании от Съюза нямат право да оказват финансова помощ на засегнатите от ограничителните мерки. Санкционираните не могат и да влизат или преминават транзит през територията на ЕС.