Републиканската партия е на път да спечели мнозинство в Камарата на представителите. На карта на междинните избори са поставени всичките 435 места в долната камара. За мнозинство са необходими 218 позиции.

Към 12:00 часа сутринта българско време "Ню Йорк Таймс" обяви, че на този етап републиканците са спечелили 197 места в Камарата на представителите, а демократите - 176 позици.

Според анализаторите на американския вестник, които в реално време следят преброяванията в отделните щати, най-вероятно републиканците ще си осигурят 224 или 225 места.

Потенциалната победата на републиканците е много по-скромна, отколкото предричаха експертите. Множество от най-яростните тръмписти като Лорън Бобърт изненадващо загубиха. Планираната победоносна реч на Кевин Маккарти, която трябваше да се проведе преди няколко часа, бе отменена. Толкова убедени бяха републиканците, че бързо ще си осигурят мнозинство в Камарата на представителите.

Очакваната мащабна "дясна вълна" не се материализира и вероятно Маккарти ще има много проблеми в консолидирането на крилото на крайните популисти, тръмписти и противници на подкрепата за Украйна с все по-нарастващата група на неоконсерваторите, които могат да се обнадеждят след слабото представяне на най-лоялните привърженици на Тръмп и да се опитат "да си върнат" партията. 

Много по-оспорвана е надпреварата в Сената за 35 от 100-те сенаторски места. Демократите почти сигурно ще успеят да съхранят статуквото - паритет от 50 на 50 сенатори. Това на практика би означавало мнозинство за лявата партия, тъй като при равенство на вот, решаващ се оказва гласът на вицепрезидента - в случая, демократката Камала Харис.

Към 09:30 часа "Ню Йорк Таймс" е обявил, че демократите разполагат с 48 места, а републиканците - с 47. Само въпрос на време е Аляска и Уисконсин да бъдат признати в полза на републиканците, като така постовете им ще нараснат до 49. 

Има обаче голяма вероятност демократите да спечелят останалите три щата - Невада, Аризона и Джорджия. Специалисти отбелязаха, че на тези места, за които се знаеше отпреди изборите, че надпреварата ще бъде оспорвана, се наблюдава значим ръст сред младите избиратели. Мнозинството от тях са гласували за демократите. Лявата партия вече постигна значима победа - техният кандидат Джон Фетърман се пребори за сенаторската позиция от Пенсилвания над популярния шоумен Мехмед Оз.

Партията на Байдън може да мечтае за истинско мнозинство от 51 сенатори, но вероятно разпределението в Сената ще стане ясно след повече от месец. В Джорджия авансът на демократа и пастор Рафаел Уорнък пред републиканеца и бивш футболист от НФЛ Хършъл Уокър е по-малко от процент. И двамата са под 50 процента при останали около 2 процента непреброени гласове. Ако това се запази, ще има балотаж в началото на декември.

Очаквайте подробности.