София-град отново е в жълта зона по ниво на заболеваемост от COVID-19.

Това показват актуалната карта на разпространението на инфекцията с обобщени данни от Националния център по заразни и паразитни болести. Периодът е 14 дни, на 100 хил. души население.

101,34 на 100 хил. е заболеваемостта в столицата, сочат данните.

Заболеваемостта на 100 хил. души по области за 14 дни.

 

Останалите области на страната са в зелена зона.

Броят на правените тестове на ден от януари 2021 г. до сега. Вижда се тенденцията за силен спад на тестването. Източник Единен информационен портал.

 

Заболеваемостта от коронавирусната инфекция в страната е 51 на 100 хил. души население. Тя остава ниска, но през последните дни се отчита, че започва да се покачва. Заради малкия брой тестове, които се правят, картината на COVID разпространението вероятно е малко изкривена. Експертите предупреждават, че през следващите седмици може да се очаква по-голям ръст на случаите и нова вълна, но засега няма данни, че тежестта на протичането на заболяването ще е по-голяма. Добрата новина е, че смъртността остава на много ниски нива - 0,62 на 100 хил. души средно за страната за 14 дни като много области отчитат и нулев брой починали от COVID.

По данни на картата за епидемичната обстановка, разделена на пет региона и указваща заетостта на болничните легла за лечение на пациенти, заразени с COVID-19, всички области се намират в най-ниския етап - нула.