НАТО възнамерява да ограничи въглеродните мисии на своите граждански и военни емисии с най-малко 45 процента до 2030 г. и да бъде въглеродно неутрална до 2050 г.

Това обяви генералният секретар Йенс Столтенберг във вторник по време на откриването на срещата на върха на организацията в Мадрид.

"Няма да е лесно, но може да бъде изпълнено", увери той. "Всички съюзници са ангажирани да намалят своите емисии на парникови газове като част от Парижкото споразумение. Адаптирането на техните военни ще допринесе за това, включително зелените технологии, като възобновяемите източници, щадящите климата синтетични горива и по-енергийно ефективните решения."

Той също така посочи, че изменението на климата е "определящото предизвикателство на нашето време".

"За НАТО това означава три неща. Повишаване на нашето разбиране, адаптиране на нашия Алианс и намаляване на собствените ни емисии", изтъкна генералният секретар на алианса.

Лидерите на НАТО се събират в испанската столица тази седмица, за да очертаят визията си за т.нар. стратегическа концепция на НАТО, която се актуализира приблизително на всяко десетилетие и е призната за най-важния документ на НАТО.

Тя ще потвърди ценностите на 30-членния алианс, ще предостави колективна оценка на предизвикателствата за сигурността и ще действа като ръководство за политическото и военно развитие на групировката.

Столтенберг обяви, че актуализираната стратегическа концепция вероятно ще посочи Русия като "най-значителната и пряка заплаха" за сигурността заради нападението на Украйна.

За първи път ще бъдат адресирани предизвикателствата от страна на Китай.

В понеделник НАТО обяви планове за увеличаване на броя на своите сили с висока готовност до над 300 000. Очаква се, че такова масивно военно натрупване в отговор на руската война в Украйна ще изисква допълнителни инвестиции от членовете на НАТО.