БСП в сряда също реши да поиска оставката на вътрешния служебен министър Иван Демерджиев. Така соцпартията се присъедини към ГЕРБ, откъдето към искането си от вчера за МВР шефа прибавиха и настояване за оставка на главния секретар на ведомството.

В кулоарите на парламента депутати от различни парламентарни групи коментираха пред журналисти дали служебният министър на вътрешните работи трябва да подаде оставка.

Според Иван Иванов от "БСП за България" в тази ситуация е редно министърът на вътрешните работи да поеме отговорност.

"Ако не го направи, президентът трябва да предприеме тези действия", обяви той и добави, че в "нормалните европейски държави отговорността се поема на най-високо ниво".

По думите на Иванов оценката на БСП за дейността на вътрешното министерство, най-вече на ръководството му, била доста негативна, "като се започне от провелите се избори не е упражнен необходимият контрол и са допуснати немалко изборни измами".

"Случилото се вчера на границата с Турция е сериозен удар както срещу държавността, така и срещу авторитета на МВР", продължи Иванов, цитиран от БТА. Откакто служебният кабинет "в това издание" управлявал, мигрантският поток бил изключително засилен, имало два сериозни инцидента, завършили със смърт.

Утре народните представители ще изслушат Демерджиев в пленарна зала. Предложението дойде от соцдепутатите.

Доста по-скептични към искането за оставката на Демерджиев се оказаха в коментарите си от другите парламентарни партии.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов го определи като "пресилено".

"Да се правят такива драстични искания от криминален случай е абсолютно несериозно", каза още той.

Според него МВР  има много сериозни проблеми  - структурни, организационни, те са  резултат на дългогодишно натрупване. 

"Тези натрупвания през годината, които са довели  българо-турската граница да е в това състояние, не са резултат от неговата работа", добави Атанасов.

Става въпрос за криминално деяние, каза за убийството лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Министърът не е полицай", добави той.

Според Карадайъ всеки служебен министър и кабинет е постоянно в оставка – "от указа на президента за назначаването, докато си тръгнат, те все са си в оставка", коментира той. Според него е възможно да има пропуски, но трябва да се види кои са компетентните органи за съответните пропуски.

"Министрите трябва да подават оставка, но трябва да има конкретни аргументи, а в частния случай оставката е малко прекалена", добави лидерът на ДПС.

"В този случай трябва да решаваме истинските въпроси, а не да се опитваме да се фокусираме върху един човек – в случая г-н Демерджиев, който е там само от няколко месеца."

Това беше коментарът на Кирил Петков, един от съпредседателите на "Продължаваме промяната“.

Според него трябва да се види как оградата може да се укрепи и още по-важното е хората, които охраняват, да са повече.

"Истинските решения са увеличаване броя на хората и техниката, с която боравят, както и фокусиране върху това как да се подобри оградата", каза още Петков.

От "Възраждане" не искат оставката на служебния министър, а разследване на хората, изградили оградата по границата.  "Да се даде заповед да се стреля "на месо" срещу всеки, който влезе незаконно на територията на България", поиска Костадин Костадинов.

Демерджиев: Ще подам оставка, ако президентът или гражданите ми я поискат

"Ще подам оставка, само ако президентът или българските граждани я поискат. До момента такива искания не съм получил", коментира исканията министърът. 

"Заварих "Гранична полиция" в много тежко състояние. Не може всички проблеми да се пренасят върху действащото ръководство на МВР", добави той.