Убитият снощи полицай вероятно е прострелян с оръжие от каналджия, не обикновен мигрант. Тази теза изказа военният служебен министър Димитър Стоянов днес.

По първоначална информация от МВР загиналият граничен полицай е откри снощи дупка на оградата с Турция, осветил я с фенера си и мигновено бил прострелян в главата. Военнослужещият, който го е придружавал, пък е успял да се скрие зад автомобила, започнала е престрелка.

Той е бил въоръжен с автомат Калашников. Според Стоянов по непроверена информация той веднага е заел необходимата позиция и се е прикрил. Според разказа на военнослужещия от Турция са произведени 10-15 изстрела.

"Разбира се, че е притеснителен случая, аз лично считам, че това е криминален случай на каналджии, които по един или друг начин се опитват да продължат своята нелегална дейност, за съжаление платена с цената на един човешки живот", заяви Стоянов. 

Той обеща, че военнослужещите ще получат и по-добра защита - някои от тях носят бронежилетки, но не всички. 

Групата, стреляла по българските гранични власти, се оттеглила в южната ни съседка. Според професионалното ръководство на МВР категорично става въпрос за трафиканти на мигранти.

Сезирани са турските власти, които са поели ангажимент към издирването. Ако виновниците бъдат открити, те ще бъдат съдени в Турция, посочи по-рано днес Демерджиев.

"Искам дебело да подчертая, че ще вземем всички необходими мерки за сигурността на личния състав. Всеки наряд ще има дълго оръжие с цел безопасност на служителите", зяви Тодоров.

И призова:

"Да се пристъпи незабавно към законодателни промени. Не може от хиляди произнесени присъди да има само стотина ефективни. Това води до чувство на безнаказаност у тези хора. Незабавно затягане и повишаване суровоста на наказанията - това ще е един от начините да спасим колегите си, които всеки ден и нощ залагат живота си на границата".

Това съоръжение всеки денс е кърпи и поддържа. Те (граничните власти) спират натиска буквално с телата си. Всеки ден виждат такива дупки, кърпят ги. Сега става въпрос за криминално деяние - заяви и министърът.

"Досега са се стремили служителите да не причиняват щети. Оттук нататък ще отговорим със сила на тази агресия", посочи още той.

И отрече полицаите на границата да са неподготвени с оръжия и защитни средства. Много бил инвестирал служебният кабинет в това.

Демерджиев разкритикува и коментаторите от тази сутрин, които казват, че униформените нямат и бронежилетки. Не можело да се патрулира с такива, посочи той. А в трагичния случай загиналият полицай бил уцелен в главата.

"Това че някой изрод е решил да стреля през границата, не означава кадрови промени", заяви още Демерджиев в отговор на въпрос предстоят ли уволнения в МВР.

Радев: Външно да извика турския посланик и да изискаме съвместно разследване

"Това е безпрецедентен случай, доколкото до момента е известно - от територия на друга държава да се стреля по наш полицай. Очаквам външно министерство да извика турския посланик и да изискаме съвместно разследване."

Това заяви по повод инцидента президентът Румен Радев, който в момента е на посещение в Египет за Рамковата конференция на ООН за климата.

Държавният глава настоя да се изяснят причините за трагедията, да е ясен виновникът и да се вземат спешните мерки.

"Настоявам отдавна да се приеме България в шенгенското пространство. Ние в момента сме външна граница на Европейския съюз, поемаме сериозен миграционен натиск и трябва да усетим солидарност с нашите европейски партньори", добави той.

Президентът заяви също, че още утре ще покани политическа партия „Възраждане“ на консултации преди връчването на мандат за съставяне на правителство.

Милков, МВнР: Ще предложим на Турция съдействие за обща работа по случая

По-късно на брифинг след среща със своя колега от РСМ, служебният министър на външните работи Николай Милков също коментира случая.

"Зам.-министър Константин Коджабашев е поканил за среща посланика на Турция в София, по време на която ние ще потърсим съдействия на турската страна за случая, ще изразим безпокойство за това, което се случва, и ако трябва, ще предложим съдействия за обща работа по случая", заяви той.

Милков изказа съболезнования на семейството на загиналия полицай и пое ангажимент, че своевременно ще информира за всичко по този случай, което разберат от турска страна.

Сарафов: Може да пратим български следователи в Турция

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов не изключи варианта и екип български следователи да бъдат изпратени в Турция и да помагат на заследването там.

"Това злодеяние граничи и с терористичен акт, защото са стреляли по полицай", заяви той, като определи инцидента като "гнусен".

От българска страна вече е направен оглед на местопроизшествието, разпитан е и военният, който е бил с граничния полицай.

"Тъжен професионален празник за МВР - съболезнования към близките и колегите на загиналия служител на Гранична полиция", коментира пък главният прокурор Иван Гешев.

Прокуратурата ще подкрепи всички усилия на институциите за борба с престъпността и нелегалната миграция, добави той.

България иска помощ от Европол

България се е обърнала към Европол след инцидента, съобщи в отговор на въпроси на български журналисти говорителката на Европейската комисия Анита Хипер.

На няколко поредни настоятелни запитвания тя отговори, че страната ни не е искала помощ от Европол преди трагичния случай. Като цяло агенцията постоянно е в контакт с властите в София. Но предварително никой не е знаел, че такова нещо може да се случи.

Българските власти и Европол в момента са в тесни контакти. И от полицейската агенция са готови да помагат с каквото е необходимо.

ЕК е шокирана и натъжена от инцидента.

„Мислите ни са с жертвите и ранените. Комисията очаква българските власти да окажат пълна подкрепа на разследването“, допълни Хипер.