По време на премиерата на спектакъла "Вежливи хора" в Калужката област актьори, облечени в униформите на украинските специални части, "взели от публиката заложници" и стреляли във въздуха, предаде телевизионният канал "Ника", цитиран от руската версия на "Свободна Европа".

Актьорите извели един от зрителите зад кулисите и го "застреляли".

Според създателите на представлението, те са искали да потопят публиката в атмосферата на това, което жителите на Донбас преживяват от осем години.

"Публиката буквално подуши барута. В продукцията те използваха халосни патрони, а артистите се представиха в истински униформи на специалните части", се казва в репортажа на канала.

Според уебсайта на Президентския фонд за културни инициативи, за създаването на проекта е отпусната субсидия от над 10 милиона рубли. Той е бил поръчан още през януари 2022 г., преди началото на войната в Украйна. Спектакълът е планиран да бъде показан в 12 града на Русия. 

"Вежливите хора" е ефемизъм за руските войници, носещи униформи без отличителни знаци, които превземат Крим в края на февруари и началото на март 2014 г. Епитетът е наложен, след като медии съобщават, че представители на анонимните военни сили, сдобили се също и с прозвището "малки зелени човечета", се държали "много учтиво". Първоначално Русия категорично отрича нейни войски да са участвали в процеса по окупация на Крим. 

На 17 април 2014 г. Владимир Путин обаче признава, че руските военни са "вежливите хора", които са спомогнали за нормалното протичане на референдума по присъединяване към Русия. В по-късни интервюта руският президент изразява искрено учудване, че въобще някога е имало съмнение към чия армия принадлежат въпросните "вежливи хора".