"Учтиви хора с учтив поглед

учтиво гледат, учтиво молят.

Просто учтиво стоят до нас,

просто учтиво носят оръжие."

Така в груб превод на български звучи първият куплет от новата песен "На учтивите хора", изпълнана от легендарния Академичен ансамбъл за песни и танци на Съветската армия "В. А. Александров", удостояван два пъти с Червено знаме, предаде ИТАР-ТАСС. Само за денонощие клипът с видеозаписа е гледан над 100 000 пъти в YouTube, предаде ИТАР-ТАСС.

Песента химн е посветена на "зелените човечета", както жителите на Крим нарекоха руските военнослужещи, изсипали се там на огромни партиди още преди референдума. Те бяха без отличителни знаци. Москва дълго време отричаше да е пращала свои войници на полуострова, докато самият президент Владимир Путин не го призна официално миналата седмица.

Песента се изпълнява от същия онзи знаменит ансамбъл, прочул се в целия свят с шедьоврите "Свещена война", "Катюша", "Славеи" и други песни за Втората световна война. Сега обаче е възпято руското нахлуване в Крим.

"Учтиви са каските им, учтиви са лицата им,

вежливи са дори стоманените им коли..."

Това е още един пасаж от новата творба. Автор на стиховете е Антон Горбунков - председател на съвсем наскоро създаденото Управление по културата към руското военно министерство. Композитор е Вячеслав Уманец.

За първи път "На учтивите хора" била изпълнена от военния ансамбъл на 10 април в кримския морски курорт Евпатория.

Българи, слушали химна, веднага направиха асоциация с песента на Веселин Маринов "Нашата полиция ни пази".