Борислав Сарафов е новият-стар директор на Националната следствена служба (НСлС). Той беше единодушно избран на поста от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС).

Това съобщвава news.lex.bg.

На заседанието не присъства само главният прокурор Иван Гешев, който е на посещение в Полша, посочват от специализиирания правен сайт. Сарафов беше номиниран за втори мандат като директор на НСлС от Гешев и от членовете на колегията Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов и Йордан Стоев. Той остана и единствен кандидат за поста, въпреки призивите на министъра на правосъдието Крум Зарков редовите следователи да издигнат алтернативна номинация. Но общото събрание на следователите си посочи него.

Сарафов бе избран за шеф на следствието през 2017 г. отново в състезание сам със себе си - тогава по предложение на вече бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Сарафов е противоречива личност, която се появяваше като острие по възлови теми като Костинбродското "разследване" или трите дела срещу Цветан Цветанов и неговата тогавашна дясна ръка Станимир Флоров. Той бе на "прожекцията" за журналисти на промененото тефтерче на Филип Златанов, където буквите Д.П. се оказаха "10", но от това нищо не последва. (А както стана ясно, сега може да означават и "Държавно Предприятие").

Борислав Сарафов има 27 години стаж в съдебната система като целият му професионален път е бил в прокуратурата и следствието, където е преминал през всички нива. Той започва работа в системата през 1996 г. като следовател в Окръжна следствена служба в София. През 2001 г. става зам.-районен прокурор в РП-Сливница, а после – прокурор в ОП-София. От 2007 г. е обвинител в отдел „Противодействие на организираната престъпност“ във Върховната касационна прокуратура. Той е първият ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, избран през 2011 г. от  ВСС. Две години по-късно става зам.-главен прокурор, а от 18 декември 2017 г. е директор на НСлС, припомня "Лекс".