На 6.12.2017 г. от 11.00 часа прокурорската колегия на ВСС ще проведе заседание за изслушване на кандидата и ще направи избор на директор на Националната следствена служба.

В официалното съобщение неслучайно пише "кандидатА", защото той е само един - Борислав Боби Сарафов, заместник на главния прокурор при ВКП.

Предложители на единствения ат в състезанието са самият Сотир Цацаров и членовете на прокурорската колегия - Евгени Диков (доскоро шеф на НСлС), Даниела Машева, Пламен Найденов (и двамата от прокурорската квота) и Пламена Апостолова (номинация на ДПС)

В официалната биография на Сарафов фигурират 22 години юридически стаж - започнал е като надзирател, та до заместник на този главен прокурор, при който държавното обвинение в най-новата ни история изглежда по-"монолитно" и структурирано по вертикала отвсякога.

Сарафов е противоречива личност, която се появяваше като острие по възлови теми като Костинбродското "разследване" или трите дела срещу Цветан Цветанов и неговата тогавашна дясна ръка Станимир Флоров - все казуси, по които няма нито една влязла в сила осъдителна присъда (атестат - по който би трябвало да бъдат оценявани качествата на един прокурор, б.а.). Той бе на "прожекцията" за журналисти на промененото тефтерче на Филип Златанов, където буквите Д.П. се оказаха "10", но от това нищо не последва.

В последно време един път разследваща полицайка от ГДБОП, а после и следователи от НСлС опитаха да инициират поне нещо срещу Сарафов с идентични оплаквания: натиск по текущо производство, нерегламентирани указания как да се реши дадено разследване и направо "кои са убийците", брутални обиди и заплахи, включително с проверки от страна на ВСС (нещо, което той няма право да инициира по закон).

После полицайката, която заведе граждански иск, рязко размисли и си го оттегли.

Затова пък зам. главният прокурор използва официалния сайт на прокуратурата prb.bg като лична трибуна, за да се нахвърли върху медиите, които са разпространили историята и върху СГС (по това време вече изтръгнат от "златните момичета" около Владимира Янева и оглавен от омразния на кафявите медии Калоян Топалов, б.р.).

Малко по-далеч от "бопаджийката" Любомила Ценова стигна следователят от НСлС Страхил Каменички. Той и още негови колеги твърдяха, че Сарафов е нахлул по време на оперативка по случая с взривената влакова композиция в Хитрино, наричал го е "заешко сърце", а тях - че са деквалифицирани, че мислят само за ишиас и лумбаго и пр.

Каменички се оказа с достатъно смело сърце поне да опита две граждански дела - в Шумен и в София, но от двете нищо не излезе. Интересно е, че сигналът на 9 следователи бе пратен до тогавашния шеф на НСлС Евгени Диков, който го препрати на Цацаров.

Сарафов пък отвърна със сигнал до Инспектората, в който включително нападаше и Диков - че не е създал нужната организация. От сигнала нищо не излезе, но е показателно, че сега Диков е сред... предложителите на кандидатурата на Борислав Боби Сарафов да седне в доскорошния му стол.

Прокурорската колегия на ВСС приема решението за избор на директор на НСлС с мнозинство не по-малко от 8 гласа от членовете си. Откакто тя съществува обаче, никога не е имало нито едно решение - по какъвто и да било повод, което да е в противоречие с изявеното становище от Сотир Цацаров. Така в известен смисъл е ясен отговорът на въпроса: кой в сряда ще оглави НСлС.

Както и, разбира се - кой ще е новият шеф на Страхил Каменички и другите следователи, позволили си доскоро "да мрънкат".