Нулева ставка на ДДС за брашното - това решиха преди малко изненадващо депутатите в Народното събрание по време на дебатите за актуалзиацията на бюджета на второ четене. Всъщност решението е плод на едно погрешно гласуване, едно сменено мнение на цяла партия и на многопартиен отпор за повторно прегласуване.

Залата гледаше предложение на Пламен Абровски от "Има такъв народ" за намаляване на ДДС за хотели, ваканционни селища и за къмпинги, както и за отпадане на ДДС за брашното. 

Тази идея бе отхвърлена от бюджетна комисия. Днес също стана така при първото гласуване. Поискано бе обаче прегласуване и при него ДПС смени мнението си и подкрепи ИТН заедно с "Възраждане" и ГЕРБ. "За" бяха 116 глава, 103 "против" и 11 се въздържаха (или общо 114 "против" и "въздържал се").

В крайна сметка обаче Антоанета Цонева от ДБ поиска ново прегласуване, защото вместо "против" гласувала "за". Напълно очаквано новото мнозинство "полудя" и не остави такава възможност.

А гласът на Цонева е критичен - ако тя гласува "против", то тези гласове плюс въздържалите се ще са равни на гласувалите "за" - по 115. Така предложението не минава. 

Парламентът излезе в почивка.