Кримски татари от цял ​​свят записаха песен за родния си Крим и в подкрепа на връщането му на територията на Украйна, предаде Укринформ.

Сред изпълнителите е солистът на Ансамбъла за песни и танци на Въоръжените сили на Украйна, офицер Исмаил Куртумеров. Той възпява Крим на площада на Независимостта, до стелата, в подножието на която са записани имената на областните центрове на Украйна, включително Симферопол.

"Вярвам, че Крим ще бъде наш и именно Въоръжените сили на Украйна ще помогнат на кримляни да се върнат в домовете си, от които бяха изгонени за втори път от руски престъпници. Нашето знаме, като знамето на Украйна, има сини и жълти цветове, като небето и зърнените полета, като морето и горещия пясък на моята родина. Вярвам, че и двете знамена отново ще се развеят заедно над моя роден украински Крим!", каза Куртумеров.

Както съобщи Укринформ, 26 юни е Денят на кримскотатарското знаме в Украйна. На този ден през 1991 г. в Симферопол започва дейността си вторият Курултай (народно събрание - бел. ред.) на кримскотатарския народ, който се провежда 73 години след първия Курултай, състоял се през 1918 г. в Бахчисарай.

За първи път кримскотатарското знаме е прието от Курултая на кримските татари през 1917 г., веднага след Февруарската революция. Възстановен е на 30 юни 1991 г., след като Украйна придобива независимост.