Целева група от водещи съюзници на Украйна съобщи днес, че е замразила финансови ресурси от над 330 милиарда долара, притежавани от руския елит и руската централна банка, от началото на войната.

Целевата група по руските елити, проксита и олигарси (The Russian Elites, Proxies, and Oligarchs Task Force - REPO) публикува съобщение, че е блокирала активи на руски олигарси и офциални лица за 30 милиарда долара, както и 300 милиарда долара на руската централна банка.

Tя също е задържала най-малко пет луксозни яхти и замразила разкошни имоти, притежавани от руски милиардери.

"Заедно ние ще гарантираме, че нашите санкции продължават да налагат на Русия да плати цена за непровокираната си и продължаваща агресия в Украйна", заяви групата в изявление, публикувано от министерството на финансите на Съединените щати.

REPO беше сформирана на 17 март, три седмици след руската инвазия в Украйна, за да увеличи икономическия натиск върху Москва с надеждата да накара руския президент Владимир Путин да сложи край на войната.

Нейните членове включват висши финансови и правосъдни служители от Съединените щати, Австралия,  Франция, Канада, Германия, Япония, Италия, Великобритания и Eвропейската комисия.