Русия е в дефолт по външния си дълг за първи път от 1918 г. насам, предаде Блумбърг.

В нощта на 27 юни изтече гратисният период за изплащане на лихви от около 100 млн. долара, чийто падеж беше настъпил на 27 май.

Пропускането на този краен срок се смята за дефолт, предаде агенцията.

Тя отбелязва, че това е станало "кулминация на всички все по-строги западни санкции, които са затворили пътищата за плащане на задграничните кредитори" и че това се случва на Русия за първи път в продължение на повече от едно столетие.

Русия обяви дефолт по вътрешния си дълг в размер на 40 милиарда долара при президента Борис Елцин, когато страната изпадна във финансова криза и рублата се срина.

Но това страната не е правила никога спрямо чуждестранните кредитори от 1918 г., когато болшевишкия вожд Владимир Илич Ленин отказва да плаща дълговете от царските времена, които в днешни пари според познавачи се равняват на близо 1 трилион долара.

"Това е много, много рядка ситуация, когато правителство, което в противен случай би имало средства, е принудено от други правителства да обяви дефолт", казва Хасан Малик, старши анализатор на държавните дългове в Loomis Sayles & Company LP пред Блумбърг. По думите му сегашният руски дефолт ще бъде един от най-значимите в историята.

Агенцията нарича дефолта "мрачен признак на бързото превръщане на страната в икономически, финансов и политичедски изгнаник", защото "валутните резерви на централната банка са замразени, а най-големите банки са отрязани от световната финансова система".

Дефолтът има "символичен характер",  като се имат предвид вече нанесени щети на руските граждани и пазари, коментира още Блумбърг. Те вече преживяват двуцифрена инфлация и най-дълбокия за последните години икономически спад, отбелязва тя.

Не се очаква руското правителство да обяви официално дефолт, но инцидентът с неплащането на дълг е фиксиран.

Миналия четвъртък руският министър на финансите Антон Силуанов нарече пред сп. "Форбс" сегашната ситуация фарс и отказа да признае неизвършеното плащане за дефолт. Той подчерта, че Русия не е отказвала да изпълнява задълженията си.

"Има всички основания да предполагаме, че създаването на изкуствени прегради пред Руската федерация по обслужването на държавния външен дълг е нужно, за да се закачи етикетът "дефолт", каза Силуанов.