Лидерът на "Български възход" Стефан Янев обяви, че в политиката не може да си гнуслив. Той обясни, че не си е променил позицията за войната в Украйна, всичко било въпрос на нюанси. И отрече да познава Христо Ковачки.

Най-малката партия в парламента все по-често се спряга за получател на третия мандат, с който да бъде съставено правителство.

„Когато се търси кабинет, който да преведе страната през кризи, трябва  да е максимално компромисен и приет от партиите”, каза Янев пред Нова тв в четвъртък сутрин.

„При трети мандат – независимо дали ще бъде връчен на нас или на когото реши президентът, аз си представям сценария за провеждане на разговорите по този начин – от най-малките. Тоест ние с ДБ сядаме първи и така във възходящ ред. Преди да се направи общ разговор – дали ще е лидерски, дали между специалисти - трябва да има поотделно разговори, да се види каква е нагласата. Този разговор може да роди мнозинство, което аз наричам 160+”, каза Янев.

Според него обаче първо трябва да се прецени антикризисното поведение на парламента и партиите.

 „Този разговор трябва да го започнем с търсене на решения в краткосрочен до средносрочен период, да кажем 1 година. Трябва да се търсят решения на социалните проблеми, проблемите с енергетиката и т.н., обясни Янев.   

 „Не бих казал, че сега е моментът да се самопредлагам”, каза той на въпрос дали би станал премиер. Той потвърди, че има идея за имена на хора от други парламентарни групи, които би поканил за министър.

 „Предстоят разговорите за първи и втори мандат. Нека не взривяваме диалога, започвайки отзад напред”, каза Янев.

"Гнуслив ли сте?"

Попитан дали е гнуслив в политиката и по отношение на коалициите, лидерът на "Български възход" отговори:

"Не мисля, че когато става дума за бъдещето на държавата, на българския бизнес, на българските граждани, как те посрещат зимата, има място за гнусливост. В крайна сметка, влизайки в политиката, поемаме риска да бъдем мразени и разкъсвани от различни внушения и оценки, но да свършим работата в интерес на хората".

Смяната в позицията за войната - било въпрос на нюанси

Янев твърди, че не си е променил позицията си за подкрепа на Украйна във войната. Малко след нападението на Русия той обяви, че става дума за "специална военна операция", като не даваше оценка на действията на Москва. На 1 март парламентът гласува оставката му като министър на отбраната. Партия "Български възход" обаче преди дни изненадващо гласува "за" изпращането на военна помощ за Украйна. Било въпрос на нюанси, разясни сега Стефан Янев:

„Не че позицията ми не е постоянна и ясна, не съм бил разбран. Връщайки се назад, началото на войната наистина беше специална военна операция. Българският национален интерес е да влезем във война и българските граждани да не бъдат пушечно месо”.

„Всяка война завършва на масата за преговори. И преди, и сега подкрепяме Украйна. След мобилизацията в Русия възможностите за преговори са по-малки и нашето поведение трябва да е по-отговорно”.

Янев каза, че няма информация гласуването на "Български възход" по въпроса за оръжията за Украйна да е разгневило президентът. Той бил в постоянна комуникация с Румен Радев, но не знаел на кого ще връчи третия мандат, не било удобно да го пита.

Преди дни депутатът от ДБ Ивайло Мирчев изрази безпокойството си от даването на евентуалното даване на третия мандат на партия, за която имало съмнения за връзки с Христо Ковачки. 

"Ако той обаче отиде в “Български възход”, не е ясно кой стои зад тази формация, какви са отношенията им с Христо Ковачки”, каза той на 31 октомври по Нова тв. Той посочи, че резултатът на БВ на парламентарните избори в Бобовдол е изключително силен в секциите, в които преди това такъв резултат е имала партията на бизнесмена “Лидер”. “Корпоративният вот е изключително притеснителен, защото ако имаме мандатоносител, над когото Ковачки има силно влияние, това е много опасно за страната. Стефан Янев трябва да отговори, срещал ли се е с Ковачки, какво са се разбирали”, каза още Мирчев. 

Попитан днес по темата Стефан Янев отговори: "Много е лесно да се правят внушения". Той не познавал Ковачки и не си бли срещал с него.